На цена от 179.33 лв. за мегаватчас Булгаргаз“ ЕАД ще

...
На цена от 179.33 лв. за мегаватчас Булгаргаз“ ЕАД ще
Коментари Харесай

КЕВР прие цена на газа за януари. Увеличението е с 22% спрямо декември

На цена от 179.33 лева за мегаватчас „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. КЕВР утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

 

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към 27% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. 

 

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, " Булгаргаз " е сключил за месец януари три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, показва още от Комисията. Дружеството е сключило и контракт за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от ПГХ " Чирен ".

 

Утвърдената цена от 179.33 лева./MWh е доста по-ниска от препоръчаната планирана цена в първичното заявление на " Булгаргаз " в размер на 204.14 лева./MWh и малко под препоръчаната от сдружението по-ниска цена от 179.72 лева за мегаватас. Основните аргументи са понижението на борсовите показатели на интернационалните пазари в края на декември, както и доста по-ниския от планувания рандеман от газовото вместилище в Чирен заради мекото време. Общественият снабдител е нагнетил виртуално в хранилището спомагателни количества природен газ. В резултат на това е снижена осреднената цена на съхраняваните количества, нагнетени главно през летните месеци, когато на интернационалните тържища газът доближи извънредно високи ценови равнища. С намаляването на цената на нагнетеното синьо гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, се способства за реализиране на по-ниска последна цена на газа за януари.

 

Цената за м. януари е доста по-благоприятна спрямо показателите на европейските газови пазари за доставки през месец януари, които са на равнища от 118 евро за MWh, показват от КЕВР. Председателят на Комисията Иван Иванов показва, че няма  да има смяна в цените на парното и електрическата сила от 1-ви януари 2023г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР