На третия ден, след като стана ясно, че бебе е

...
На третия ден, след като стана ясно, че бебе е
Коментари Харесай

Прието с жълтеница, изписано със счупен крак: Бебето е получило фрактурата дни преди установяването ѝ, според медици

На третия ден, откакто стана ясно, че бебе е признато в болница със жълтеница, а е изписано със строшен крайник, през днешния ден от болничното заведение в Благоевград проговориха.

Директорът на лечебното заведение лекар Огнян Митев разгласи, че 20 дневното бебе е имало фрактура дни преди тя да бъде открита от лекарите.

Проверката по случая продължава, а в случай че бъде потвърдена виновност на здравно лице за контузията, то ще понесе наказателна отговорност и ще бъде уволнено. Назначената съдебно-медицинска експертиза от страна на прокуратурата в Благоевград би трябвало да даде отговор на това от по кое време детето е било със счупена бедрена кост и кой е отговорен за фрактурата. Остава и въпросът по какъв начин и за какво родителите не са били известени за фрактурата и слагането на гипса в болница в различен град.

Пет дни след постъпването му в болница неонатолог открива, че дясното краче на бебето е подуто. Направена му е фотография показваща строшаване на бедрената кост. Спешно е закарано в „ Пирогов ".

" За мен е казус - най-здравата кост в човешкото тяло. При новородено, при които новородени костите са пластични, това би трябвало огромна мощ и не мога да си показва по какъв начин би могло да се случи такова нещо и то в отделението - да бъде счупена, дислоцирана и по този начин нататък. Ние работим дружно, споделих ви, с някои от 30 и повече години, не мисля, че има нещо което укриват ", съобщи лекар Огнян Митев, шеф на МБАЛ Благоевград.

В документ, публикуван от „ Пирогов ", е разказано положението на детето и е посочено, че фрактурата е с отминалост към седмица.

" В даден миг - при повиване, при придвижване на бебето, т.е. към този момент откакто я има фрактурата, с малко старания от страна на бебето, в смисъл завъртане или повиване от страна на личния състав, е допустимо тя да се дислоцира ", разяснява лекар Огнян Митев, шеф на МБАЛ Благоевград.

Близките на бебето, настояват, че са го довели за хоспитализация в болничното заведение, без други проблеми с изключение на жълтеницата.

" Да, тука е станало - ние го докарахме единствено с жълтеница и на петия ден се обаждаме, не даваха да го виждаме и на петия ден ние се обаждаме, да питаме по какъв начин е Боби и те не дават пояснение, думат че е на „ Пирогов " ", описа майката на бебето Вера Георгиева.

" Това трябваше да се посочи на първия ден още, в случай че е имало нещо - не може на петия ден. Обяснението е едно - или е изпуснато, или просто от завист завъртян е крайници ", счита Надка Рускова - баба на бебето.

От болничното заведение в Благоевград признаха, че е тяхна неточност, че не са уведомили родителите, за превозването на бебето до „ Пирогов ".

Служителят, който не е уведомил фамилията, ще бъде осъден.

Камери за видеонаблюдение има единствено в стаята за новородените, само че не и в помещението, в което е било настанено бебето.

От районната прокуратура, не престават работата по случая. Все още има доста неизяснени условия, само че не е открито отговорно държание на съответно лице. Родителите на 20-дневното момченце не са разпитани.

Владислава Миланова/Иван Терзиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР