На Трети март - деня, в който честваме 141 години

...
На Трети март - деня, в който честваме 141 години
Коментари Харесай

С 300-метров трикольор старозагорци почетоха Трети март

На Трети март - деня, в който честваме 141 години от Освобождението на България от турско иго , в цялата страна хиляди отдадоха респект към починалите за свободата ни.

За пета поредна година хиляди старозагорци изминаха 3-километровия път-поклон до мемориалния комплекс " Бранителите на Стара Загора ". Хората съпровождаха 300-метровия народен байрак в паметно шествие, което потегли от центъра на града, предвождано от формалните лица и посетители на празника, оповестиха от община Стара Загора.

Старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше повдигнат на монумента на Самарското знаме. Паметникът е знак на героизма на старозагорци, дали живота си в отбрана на своя град, по време на Руско-турската война.

С церемониален обред в Хасково бе маркиран националния ни празник. Шествието, водено от мажоретния състав, потегли към площад " Свобода ". След поднасянето на венци и цветя празникът продължи с огромно хоро, в поддръжка на международната самодейност " Пробуждане с хоро "

В Русе свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението и признателен молебен за извоюваната независимост. Почетна рота от Русенския гарнизон бе строена в центъра на града, а празнични маршове извърши Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция тържествената гала приключи с полагане на венци и цветя.

В Пампорово над 800 скиори направиха общо ски втурване с национални носии и българския трибагреник .

В Пловдив честванията започнаха с признателен молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай в катедралния храм " Света Богородица ".

След това пловдивчани по традиция се изкачиха на хълма Бунарджика да поднесат венци в символ на благодарност към знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

В Широка лъка имаше маскараден фестивал, който стартира с химна на България. В карнавално шествие участваха с изключение на широколъшките песяци и още 5 състава - от селата Сушица, Карловско, Сопица, Брезник, Изгрев, Благоевградско, Богданов дол, Перник и Осетеново, Павел баня. Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

В Хасково честването стартира с издигането на националното знаме пред постройката на общината и шествието мина до площад " Свобода. Празникът продължи с огромно хоро, в поддръжка на международната самодейност " Пробуждане с хоро ".

В Добрич имаше празничното шествие " Първите ", предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, сложили началото и взели участие в битките на народа ни за новобългарска култура, за църковна самостоятелност и национално избавление.

На Мемориалния комплекс " Хан Аспарух " на церемониален обред с военни почести от Военноморските сили - Варна хората се поклониха пред паметта на починалите за Освобождението. Добричани сведоха глави и коленичиха в памет на починалите за свободата на България.

В Тетевен празникът стартира със работа в двора на църквата " Св. Всях Светих ". След поднасянето на венци и цветя пред паметника на починалите съветски войни за свободата на Тетевен на площада пред общината се изви хоро.

В София имаше тържествена гала по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния боец в столицата. В патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " имаше Архиерейска Света литургия за Националния празник на България и за Неделя месопустна. След литургията патриарх Неофит отслужи и молебен за Националния празник.
 И в Босилеград означиха Трети март
И в Босилеград означиха Трети март

Освобождението на България бе почетено пред паметника на Левски
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР