На този етап президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил

...
На този етап президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил
Коментари Харесай

Доналд Тръмп подготвя списък от над 100 помилвания и отмени на присъди

На този стадий президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е решил да не се самопомилва, само че приготвя за на следващия ден лист от над 100 помилвания и анулира на присъди, заяви осведомен източник, представен от Ройтерс.

Служители в Белия дом оповестиха, че Тръмп в частни диалози със свои сътрудници е обсъждал дали да се самопомилва, само че някои представители на администрацията са го посъветвали да не го прави, тъй като би основало усещането, че е отговорен в нещо.

Според мнозина експерти самопомилването би било неконституционно, тъй като нарушава главния принцип, че никой не може да е арбитър в развой против самия себе си. Други пък декларират, че самопомилването е конституционно, тъй като пълномощието за опрощение е доста общо дефинирано в конституцията. Исторически текстове демонстрират, че създателите на нацията през 18-и век са обсъждали самопомилванията, само че са решили да не включват категорично ограничаване на това пълномощие.

Миналата седмица Камарата на представителите, в която болшинство имат демократите, гласоподава импийчмънт на Тръмп по обвиняване в подстрекателство на щурма на Капитолия на 6 януари от последователи на Тръмп. Сега следва развой в Сената и в случай че Тръмп бъде открит за отговорен, той може да бъде дисквалифициран от ново кандидатиране за президент през 2024 година

Пожелалият анонимност източник съобщи, че към този момент Тръмп не възнамерява да се самопомилва, нито да издаде предварителни помилвания на членове на фамилията си, което също е обсъждал в частните си диалози със съветници.

Според източника новите помилвания ще бъдат оповестени на следващия ден, когато е последният цялостен ден от мандата на Тръмп. Той ще пропусне церемонията по встъпване в служба на новоизбрания президент Джо Байдън и ще си тръгне в сряда сутринта за клуба си Мар-а-Лаго във Флорида. Президентското му ръководство завършва в сряда по обяд локално време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР