На този етап няма проблем свързан с разплащанията за природния

...
На този етап няма проблем свързан с разплащанията за природния
Коментари Харесай

Енергийният министър: Нямаме проблем с разплащанията с „Газпром“

На този стадий няма проблем обвързван с разплащанията за природния газ, който получаваме от " Газпром износ ". Това съобщи енергийният министър Александър Николов във връзка наложените наказания на Русия и изключването на някои нейни банки от системата за интернационалните разплащания SWIFT(СУИФТ).

Причината е, че банките, които са сътрудници на Българския енергиен холдинг и непосредствено на " Булгаргаз ", са провели нужните диалози и са нотифицирали кореспондентските банки от страна на " Газпром износ ".

Затова по този въпрос все още такива опасности не се следят, уточни още Николов.

Всички вероятни различни канали, както през стандартна доставка, по този начин и на полутечен газ, се изследват все още. " Булгаргаз " е направил нужното да подсигури спомагателни количества, тъй че все още риск има, само че няма утежняване на обстановката, сподели още енергийният министър.

Николов уточни още, че България има контракт с държавна компания на прилежаща страна, само че не показа повече детайлности коя е тя, поради чувствителни данни по комерсиалните връзки по негови думи, заяви Българска телеграфна агенция.

" За момента системата действа обикновено ", добави Николов. Ако въпреки всичко спре подаването на природен газ от Русия, по проект има механически ограничавания и страната ни ще успее да се оправи с отоплителния сезон по някакъв метод - било с различни горива, или с количествата от газовото вместилище в Чирен.

Оттам нататък ще би трябвало да се вършат дълготрайни проекти, които да се преценяват с държанието на Русия като главен снабдител на природен газ, добави министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР