На този етап няма опасност републиканските пътища да останат без

...
На този етап няма опасност републиканските пътища да останат без
Коментари Харесай

АПИ: Няма опасност републиканските пътища да останат без поддържане за предстоящия зимен сезон

На този стадий няма заплаха републиканските пътища да останат без поддържане за идния зимен сезон. Търсим законов вид по отношение на настоящите контракти за настоящ ремонт и поддържане, които изтичат на 30-ти септември т.г., не можем да вървим против решението на Народното събрание, съобщи в ефира на „ Нова нюз " ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Иво Иванов.

В момента АПИ организира по ускорена процедура седем публични поръчки за избор на реализатори за зимно поддържане и възстановителни работи при спешни обстановки по републиканските пътища за зима 2022/2023. С решения на възложителя са избрани изпълнителите за 21 области и за автомагистралите „ Хемус ", „ Тракия " и „ Струма ". Предстои сключване на договорите. За останалите 6 области - Пазарджик, Смолян, Кюстендил, Перник, София, Разград и за Автомагистрала „ Марица " работата по осъществяване на процедурите продължава и се чака да завърши в най-кратки периоди.

Срокът за осъществяване на договорите по оповестените процедури за зимно поддържане ще бъде не повече от 7 месеца.

Междувременно за да се минимизират рисковете републиканските пътища да останат без поддържане в АПИ се организират и открити процедури за настоящ ремонт и поддържане за цялата републиканска пътна мрежа за период от 3 години. Предвид процедурните периоди тръжните процедури няма да са завършили с избора на реализатор и подписването на нови контракти до 30 септември. Датата е избрана в решението на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник на 26 април 2022 година, при изискванията на което Агенцията извършва своите отговорности да обезпечи поддържането на републиканската пътна мрежа. Не може да вървим против решението на Народното събрание, съобщи ръководителят АПИ инж. Иво Иванов. От един месец не сме спирали да търсим решение на този юридически проблем по отношение на настоящите контракти за настоящ ремонт и поддържане, които изтичат на 30-ти септември, добави той.

На въпрос за нарастването на цените на поддържането на републиканските пътища инж. Иво Иванов акцентира, че през юли на тази година АПИ организира пазарни изследвания по реда на член 44 от Закон за обществените поръчки за установяване на настоящи цени от страна на възложителя за дейностите, включени в предмета на публичните поръчки за поддържане на пътища. След разбор на показаните цени е открито повишаване приблизително към 35%. Безпрецедентният растеж в цените на битум, стомана, цимент и горива, както и инфлационният показател на годишна база, оказват директно въздействие върху цената на крайния строителен артикул, поради обстоятелството че делът на строителните материали в инфраструктурното строителство от пътния бранш е към 55 %.

Председателят на АПИ увери, че не се планува нарастване на цените на винетките, а в противен случай - от 1 януари 2023 година цените на всички винетки ще бъдат понижени с 10%. Най-предпочитана е-винетка - годишната, ще коства 87 лева вместо сегашните 97 лева Цената на тримесечната винетка ще бъде 48 лева, на месечната - 27 лева, седмичната - 13 лева, а уикенд винетката - 9 лева

Инж. Иванов уточни, че се прави нужното за обезопасяване на пътната инфраструктура. Ударно се работи за замяна на мантинели и полагане на хоризонтална маркировка и замяна на пътни знаци в цяла България. На сериозни сектори като този през Кресненското дефиле, пътя Поликраище - Елена и в с. Микре са инсталирани ограничаващи колчета, възпрепятстващи изпреварването, които доста са съдействали за намаляване на произшествията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР