На този етап може да се твърди, че 40% от

...
На този етап може да се твърди, че 40% от
Коментари Харесай

Д-р Чавдар Ботев: 40% от хората не боледуват от коронавирус и това е големият резерв

На този стадий може да се твърди, че 40% от хората по принцип не боледуват от ковид и това е огромният запас. Благодарение на имунизациите се обрисува опция към септември месец тази година да успеем да направляваме болестта от ковид особено в Европа и Съединени американски щати, тъй като ще се реализира някакъв колективен имунен отговор. Това сподели пред известният хематолог и съветник на Националната пациентска организация доктор Чавдар Ботев.

Според него, въпреки всичко би трябвало да имаме едно мислено за имунизациите, тъй като са направени за една година, не за 10, само че такава е епидемиологичната конюнктура.

" Ако живеете с човек и той е инфектиран, и сте в доста непосредствен контакт, този % е 40. Също лекари, които са на първа линия в разнообразни страни и в огромни групи, този % се резервира. Което приказва, че най-вероятно сме прекарали някакви коронавируси или други вируси и сътворяваме някакъв пресечен имунитет ", добави хематологът.

Голямо количество са преболедувалите. Скритите са тези, които не са се оповестили и съгласно доктор Ботев в България над 50% може би броя е два пъти по-голяма от тези, които са преболедували действително.

Хематологът сподели още, че ще се сътвори една група, където обстановката ще бъде по-добре - в страните, които могат да си разрешат имунизациите, а в другите страни имунизацията ще завърши или през 2022 или през 2023 година

" Много от притежателите на компании и учени настояват, че има два разновидността: единият е да се имунизираме всяка година, а на " Новавакс " настояват, че може да се наложи да се имунизираме и на шест месеца. Моята рекомендация е, в случай че си вършим такива ваксини, всяка последваща ваксина би трябвало да бъде от различен вид, т.е., да не повтаряме един и същи вид ", сподели още той.

Обяснението е, че при векторните ваксини се употребява аденовирус, в него се поставят гени от ковид и при идната имунизация на процедура отговорът се насочва повече към аденовируса.

Д-р Ботев посочи, че в тази тенденция съветската ваксина е добра, само че при " Астра Зенека " се вършат две ваксини, което е добре за еднократно, само че е хубаво да я сменим на идната година.

При " Модерна " и " Пфайзер " има етиленгликол в съставките, който води до алергизация и могат да се появят необясними алергии. " Просто би трябвало да изберем по-малкото зло ", заключи доктор Ботев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР