На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана

...
На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана
Коментари Харесай

Йотова: Конвенцията не може да се ратифицира сега

На този стадий Истанбулската спогодба не може да бъде утвърдена – с принуждение не можеш да приемеш документ против насилието. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия.

Йотова регистрира, че първата година на „ Дондуков “ 2 е година на упоритости и на доста работа. Във връзка с думите на президента Румен Радев, че парламентарната република атрофира и дали това не е изстрел към конкурент, Йотова съобщи: „ По-скоро е угриженост. Така оцених мнението на президента. Няма да вляза в ролята на негов представител “. „ Спомняте ли си времената при започване на прехода. Можехте ли да си визиите една полемика в Народното събрание каквато е през днешния ден – като жанр, темперамент? Не ви ли се коства, сякаш в този момент прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма онази мощ на доводите, причините, които да решат един спор в пленарна зала. Твърде постоянно чуваме – ще дадем това в прокуратурата, ще дадем този в съда. Това не е добър индикатор за една парламентарна република “, изясни Йотова.

На въпрос към кого е рецензията – към ръководещото болшинство или към всички, в това число и към Българска социалистическа партия, вицепрезидентът разяснява: „ Критиката е към всички. Но главната отговорност е на тези, които ръководят, те за задават дневния ред, те задават тона “. По думите й не трябва да се усилва равнището на съмнение в политическата система в България, което е прекомерно ниско.

Относно това, че може би споделя това, тъй като е произлиза от Българска социалистическа партия и поръчител президентът „ да не кривне “ от линията на Българска социалистическа партия, Илияна Йотова посочи: „ Не мога да бъдат поръчител на никой, даже и на президента. Проведохме една акция, в която обещахме избрани неща – политиката на България ще се прави в България, самочувствие и стандарти на българските жители такива, каквито считаме, че са скъпи за нас като хора. Такива, които ни вършат равни с останалите страни, които твърдим, че са наши сътрудници. Обещахме самостоятелност, обществена политика и вършим по този начин, че да изпълняваме обещанията си “.

„ Българска социалистическа партия ми е специфична, и постоянно ще мие бъде такава. Не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. Българска социалистическа партия в последно време потвърди, че е една от най-демократичните партии в България, в която всеки един глас може да бъде чут “, сподели още тя и добави, че за тази една година една от персоналните й победи е способността да беседва с хора от най-различни партии.

Относно Истанбулската спогодба, Йотова разясни: „ На този стадий Истанбулската спогодба не може да бъде утвърдена. Имам едно предписание – с принуждение не можеш да приемеш документ против насилието. Изместихме целия спор в една напълно друга посока ".

„ Беше неточност. Грешката потегли от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има подобен документ. Това разминаване в държавното управление – до ден сегашен не съм чула безапелационни причини от министрите, които са дали своят вот срещу. Конвенцията беше пакетирана с една друга тематика – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма по какъв начин да се съглася “, добави вицепрезидентът.

"Трябва да са уверени българските жители защо я желаят и какво написа в нея, само че целият спор е преместен в напълно друга посока. Конвенцията е за предварителна защита против домашното принуждение и насилието над дамите. Това е тематика, която би трябвало да бъде разисквана, конвенцията има текстове, които може и да не влязат в нея, само че не са те тези, които се дискутират. Трябва да се види по какъв начин ще решим въпроса с насилието. Това са по-важните тематики ", изясни тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР