На този ден Софроний Врачански завършва първия препис на най-святата

...
На този ден Софроний Врачански завършва първия препис на най-святата
Коментари Харесай

Софроний прави първия препис на Паисиевата история

На този ден Софроний Врачански приключва първия дубликат на най-святата книга на нашия народ - “История славянобългарска ”. Срещата му с Паисий Хилендарски става при започване на през 1765 година в Котел. Паисий му демонстрира „ История славянобългарска “. Софроний, който по това време се споделя поп Стойко Владиславов, е мощно впечатлен от дребната брошура и незабавно стартира да я преписва на ръка. Днес това копие е известно като Първи Софрониев дубликат. Самият поп Стойко пътува до Света гора в интервала от 1770 до 1775 година.

Софроний Врачански е роден през 1739 година в Котел в фамилията на състоятелен търговец на добитък със светското име Стойко Владиславов. Работи като абаджия, само че се вижда стремежът му към духовни занимания. През 1762 година е ръкоположен за духовник, работи и като преподавател и литератор в Котел.

Създаването на този първи дубликат се приема алегорично за начало на Българското възобновление. Четири години след написването на първата възрожденска българска история е ликвидирана Печката патриаршия, а на идната година - и Охридската архиепископия. Всички те минават под шапката на Цариградската патриаршия.

През 80-те години синът му Иван (или Цонко), който се занимава с огромна търговия с добитък, задлъжнява към локалния свещеник. Това провокира спор сред него и Стойко Владиславов. Позовавайки се на контактите на поп Стойко със знахарки, владиката на два пъти му постанова тригодишни забрани за служене. След това е упрекнат от локалните управляващи в противозаконна продажба да добитък, който е държавна благосъстоятелност, задържан е и е малтретиран, само че е освободен, откакто заплаща 1500 гроша.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР