На този ден се ражда гениалният Тери Пратчет„Никога недей да

...
На този ден се ражда гениалният Тери Пратчет„Никога недей да
Коментари Харесай

На този ден: Ражда се гениалният Тери Пратчет

На този ден се ражда гениалният Тери Пратчет

„ Никога недей да забравяш, че тълпата, която през днешния ден ръкопляска на коронацията ти, е същата навалица, която на следващия ден ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу. “

Творчеството му е цялостно с такива сентенции. Даже и да не са написани на латински, излезли из под неговото перо, подобен жанр истини карат хората да ги запомнят. Рожденото му име е Терънс Дейвид Джон Пратчет.

Поема първата си глътка въздух на 28 април 1948 година в Бекънсфийлд, Англия. В фамилията на Дейвид и Ейлън Пратчет той е единственото дете. Днес по целия свят е той е прочут като Тери Пратчет.



Според някои литературни критици в родната му Англия, Тери Пратчет е измежду хората, които оказват най-голямо въздействие върху развиването на литературата през последните 30 години освен на Острова, само че и в целия свят. За известността му е задоволително да се спомене единствено фактът, че книгите му от поредицата за “Света на Диска” са издадени в над 87 милиона екземпляра и са преведени на над 37 езика по света.

През 1998 година Тери Пратчет е почетен от кралица Елизабет II с рицарско звание. Прибавяйки към името си рицарската купа сър, той остава (и евентуално е единственото изключение) и член на Ордена на Британската империя (по канонични правила, присвояването на рицарско звание сър персонално от монарха допуска удостоеният да не членува в никакви други рицарски ордени).



От 2007 година Пратчет е диагностициран с заболяването на Алцхаймер. Открито застава зад концепцията за евтаназията и през 2011 година Военновъздушни сили излъчва документалния филм “Тери Пратчет: Избирайки да умра”, в който писателят изяснява своите визии по казуса с асистираното самоубийство по здравословни аргументи. Въпреки че положението му последователно се утежнява, Пратчет продължаваше да работи до последно и диктуваше книгите си на своя асистент Роб Уилкинс.

Кариерата му като публицист се развива последователно. Още в ранните си младежки години прави опити, като написа разкази и повести. Първият му разказ “Килимените хора” е публикуван през 1971 година. Но същинската му кариера стартира с излизането през 1983 година на първата книга от поредицата истории от “Света на Диска” – романът “Цветът на магията”. До през днешния ден поредицата към този момент е от 40 романа, 5 описа, 4 илюстровани карти и атласи, 10 справочника и една книга с… готварски предписания.

Отива си на 12 март 2015, а негови фенове направиха подписка,а дресирана към Смъртта да върне Тери още веднъж при живите.



През 1932 година стартира имунизацията против жълта тресчица



Жълта тресчица назовава още Американска чума, е остро вирусно заболяване. Въпреки съществуването на ефикасна ваксина, заболяването продължава да е постоянно срещано хеморагично заболяване в доста страни и райони от Африка и Южна Америка.

Жълтата тресчица е извършител на няколко опустошителни епидемии. През 16 век избухва в Италия, Франция, Испания и Англия. Смята се, че към 300 000 души умират от жълта тресчица в Испания през 19 век. През 1802 година френски бойци участващи в потушаването на хаитянската гражданска война и към половината от армията умира от жълта тресчица.

Редица огнища са регистрирани в Западното полукълбо през годините. Научните проучвания извършени при започване на 20 век, в това число и при доброволци, водят до проучването на заболяването и откриването на методите на предаване на хората и създаването на ваксини и други превантивни средства. Въпреки основаната добра ваксина срещу това заболяване, годишно в международен мащаб от него, съгласно Световната здравна организация, умират до 200 000 души.

През 1997 година влиза в действие Конвенцията за химическите оръжия от 1993 за потребление на химически оръжия



Конвенцията за химическите оръжия е съглашение за надзор над въоръжаването, с което се не разрешава производството, натрупването и потреблението на химическо оръжие. Пълното ѝ име е Конвенция за възбрана на създаването, производството, натрупването и използването на химическо оръжие и за неговото заличаване (КХО).

Конвенцията е призната на Конференцията по разоръжаване в Женева на 3 септември 1992 година, утвърдена е от Общото заседание на Организация на обединените нации, открита за сключване в Париж на 13 януари 1993 година и е влезнала в действие на април 1997 година

Конвенцията е подписана от Република България на 13 януари 1993 година и е утвърдена на 29 юни 1994 година, а в България е признат ЗАКОН за възбрана на химическото оръжие и за надзор на токсичните химически субстанции и техните прекурсори.

Основното обвързване на конвенцията, налагано на членовете ѝ е възбраната за производството и използването на химическо оръжие, както и унищожаването на всичките съществуващи ресурси.

Всички действия, свързани с химическите оръжия и упоменати в конвенцията се управляват от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО). До юли 2010 година са унищожени към 60% от всички насъбрани химически оръжия.

Русия, Ирак и Северна Корея са страните, които не подписват контракта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР