На този ден се чества Св. Великомъченик Георги Победоносец. С

...
На този ден се чества Св. Великомъченик Георги Победоносец. С
Коментари Харесай

Св. вмчк Георги Победоносец

На този ден се празнува Св. Великомъченик Георги Победоносец. С ослепително за времето си обучение, едвам 20-годишен той получава военната купа трибун за отличните си качества на военачалник. Като бранител на Христовата религия е положен на жестоки изтезания и погубен през 288 година по времето на император Диоклетиан. След формалното признание на християнството се трансформира в пример на идеалния боец - християнин и в светец, настойник на войната и войската.

Св. Георги е може би най-почитаният светец на българите. Той господства над нивите и стадата, от него зависи тяхното изобилие. В националните песни и митове той е талантлив с мощност и геройство, показан като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

В иконографията постоянно е на кон и въоръжен, а в нозете му е убита ламя.

На Гергьовден се коли агне, като жертва (курбан) на светеца-покровител. Обикновено се избира първото родило се мъжко агне, по-често бяло на цвят, по-рядко черно.

Има вярване, че магьосниците " смъкват " месеца от небето, трансформират го в крава и я издояват, с цел да вземат млякото. Вярва се, че против празника " играе имане ", т. е. излиза огън там, където има заровени пари.

На Гергьовден се възобновяват старите или подписват новите контракти сред калфи, чираци, овчари, козари, говедари, прислужници и техните наематели. Това удостоверява националното разделяне на годината: зима - от Димитровден до Гергьовден, и лято - от Георгьовден до Димитровден.

Трапеза: цяло гергьовденско агне, обредни хлябове, прясно издоено мляко, подсирено от него сирене, квасено мляко, мляко с ориз, свеж чесън (от който в този момент за пръв път се къса и яде), баница със сирене, яйца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР