На този ден през 2005 година Европейският парламент гласува с

...
На този ден през 2005 година Европейският парламент гласува с
Коментари Харесай

Открехват ни вратата за членство в ЕС на 13 април

На този ден през 2005 година Европейският парламент гласоподава с болшинство за подписването на Договора за присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз. Кандидатурата ни е подкрепена с 522 гласа, 70 депутати са “против ”, а 69 - “въздържали се ”. 

Договорът за присъединението влиза в действие на 1 януари 2007 година, само че тъкмо 13 април е решаващата дата, на която се взема решение бъдещето ни за идващите десетилетия. Няколко дни след гласуването - на 25 април - на тържествена гала в Люксембург представителите на България и Румъния подписват контракти. Договорът за присъединение е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърката по европейските въпроси Меглена Кунева. До този триумф се стига, откакто на 15 юни 2004 година България затваря последните 2 преговорни глави - „ Конкуренция “ и „ Други въпроси “, а на 29 октомври в Рим премиерът Симеон Сакскобургготски и външният министър Соломон Паси подписват от името на България заключителния протокол на Европейския съвет за приемането на Европейската конституция. Така завършваме договарянията с Европейския съюз 6 месеца по-рано от плануваното. Българската делегация договаря година пролонгация за вноските на страната в европейския бюджет и увеличение на към този момент утвърдените следприсъединителни пакети.

Въпреки влизането на страната в Европейския съюз към момента е мъчно да се каже, че сме пълноценни европейци. Чак през 2014 година трудовият пазар на Европейския съюз е отворен за български жители без ограничавания. България и до моментна обаче чака да влезе в Шенгенското пространство, макар че официално е изпълнила техническите критерии. Още по-трудно би станало влизането на нашата страна в еврозоната, за която към момента не сме кандидатствали публично. Доходите на българските жители порастват с незадоволителни темпове, корупцията е доста огромна, има за разрешаване доста проблеми в областта на правосъдната система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР