На този ден през 1969 г. съветската подводница К-19 се

...
На този ден през 1969 г. съветската подводница К-19 се
Коментари Харесай

Светът се разминава по чудо с ядрена катастрофа

На този ден през 1969 година руската подводница К-19 се сблъсква с американската USS Gato. Инцидентът става в Баренцово море, като К-19 е една от първите две съветски подводници, оборудвани с нуклеарни балистични ракети на борда.

Първият случай с машината е от 4 юли 1961 година, когато тя е под командването на капитан Николай Затеев. На К-19 поражда проблем в охладителната система, което повишава температурата на реактора до 800 градуса по Целзий. Капитанът е заставен да изпрати 7 офицери да поправят повредата, макар смъртоносните равнища на радиация. Проблемът е отхвърлен, само че всичките 7 души умират. Цялата подводница става радиоактивна и за няколко години още 20 души от екипажа намират гибелта си.

Съветската флота прави скъпи ремонти по подводницата и по-късно я пуска още веднъж във водата. Инцидентите на борда обаче не престават.

На 15 ноември 1969 година К-19 се сблъсква с американската подводница USS Gato по време на маневра. Получавайки обилни повреди в носовата част, подводницата въпреки всичко съумява да се върне в базата, въпреки и наводнена. Много по-късно оказва се, че командирът на торпедния отсек на американската подводница, вземайки сблъскването за умишлен таран, се пробва да торпилира К-19, само че командирът на американската подводница в точния момент анулира заповедта му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР