На този ден през 1968 година сенатор Робърт Кенеди бива

...
На този ден през 1968 година сенатор Робърт Кенеди бива
Коментари Харесай

На този ден в историята: Робърт Кенеди бива прострелян смъртоносно

На този ден през 1968 година сенатор Робърт Кенеди бива прострелян смъртоносно малко откакто е спечелил щата Калифорния. Неговият палач е Сирхан Сирхан – 24-годишен палестинец. Той стреля няколко пъти, до момента в който Робърт Кенеди излиза от хотела. Сирхан бива повален на земята, само че преди този момент да се случи, той ранява още петима души.

Самата 1968 година е извънредно бурна за американците. Виетнамска война се ожесточава, а антивоенните настроения се ускоряват от ден на ден и повече. Марти Лутър Кинг бива погубен през лятото, а президентът Линдън Джносън взема решение да не се кандидатира за втори мандат. Робърт Кенеди, по-малкият брат на Джон и някогашен основен прокурор на Съединени американски щати, взема решение да се кандидатира за президент и получава необятна социална поддръжка.

Кенеди бива общопризнат от обществото като единствения политик, който може да сплоти американската нация. Той е обичан и от малцинствата поради отдадеността си към правата на хората.След като печели Калифорния, Кенеди получава номинация от Демократическата партия и би трябвало да се изправи против Ричърд Никсън на президентските избори.

Сирхан си признава за осъщественото закононарушение пред съда. Той получава смъртна присъда. През 1972 година Върховният съд анулира всички смъртни присъди и Сирхан прекарва остатъка от живота си в пандиза. Мотивите на Сирхан за осъщественото от него закононарушение са свързани с това, че той има вяра, че Кенеди ще бъде инструмент за угнетяване на палестинците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР