На този ден през 1879 година руският императорски комисар княз

...
На този ден през 1879 година руският императорски комисар княз
Коментари Харесай

Княз Дондуков създаде българските пощи

На този ден през 1879 година съветският императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков поставя началото на проведените пощенски известия у нас. Това е доста значим миг от възобновяване на българската държавност.

Княз Дондуков-Корсаков има голям принос за възраждането на младата страна. Участва в работата на Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция. Огромен е приносът му в построяването на българското опазване на здравето, обучение, администрация, армия. Той подкрепя основаването на българските гимнастически сдружения.   

„ Български пощи “ е националната пощенска работа на България. Компанията е учредена през 1879 година. В началото на 2005 година компанията оперира 3008 пощенски станции и общо 80 060 км пощенски пътища. Временното съветско ръководство предава на българските управляващи всички пощенски и телеграфни станции с целия им инвентар и уреди. През 1889 година е признат закон, с който се основава Главна дирекция на пощите и телеграфите. Тя съществува до 30 декември 1947 година   

На 31 март 1997 година " Български пощи " ЕООД се преобразува в акционерно сдружение. Компанията е монополист в страната в даването на универсална пощенска услуга до 2006 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР