На този ден през 1876 година намира гибелта си Георги

...
На този ден през 1876 година намира гибелта си Георги
Коментари Харесай

146 години се навършват днес от гибелта на голям български революционер - кой е той?

На този ден през 1876 година намира гибелта си Георги Бенковски. Той е един от главните уредници на Априлското въстание, което избухва през 1876 година.

Георги Бенковски е началник на IV Революционен окръг и лидер на фамозната Хвърковата чета. Той провежда над 200 души в конен отряд, който способства за развиването на Априлското въстание. Георги Бенковски има вяра в концепцията за свободна България и способства за извоюването на независимостта на българската страна.

Истинското име на българския бунтовник е Гаврил Груев Хлътев. Той е роден през 1843 година в Копривщица. Малкият Гаврил има две по-големи сестри – Куна и Васила. Баща им е почитан търговец в региона, а майката се грижи за развъждането на децата. През 1848 година бащата на Гаврил ненадейно умира и това слага цялото семейство пред съществено тестване. Поради липса на финансови средства, невръстното момче едвам съумява да приключи 3.клас в главното учебно заведение в Копривщица. След това майката на Гаврил го изпраща да учи занаятчийство при един от локалните търговци. Малкото момче стартира да се занимава с терзийство. По-късно той става абаджийски чирак, а в следствие стартира да се занимава с търговия.

Гаврил отваря личен магазин и стартира да обикаля огромните пазари в Цариград и Анадола. Той основава положителни връзки с локалните търговци и се стреми да развие личния си бизнес. Търговските взаимоотношения доста трансформират мисленето на младия мъж. Чувствителният юноша се усеща незадоволен от работата си и желае да реализира нещо по-значимо в живота си. В продължение на 10 години той пътува из разнообразни елементи на Османската империя в опит да открие своето предопределение. Гаврил посещава Измир, Смирна, Цариград, Анадола, Александрия и други. Там се хваща на всякаква работа, с цел да може да се устоя.



През 1875 година Гаврил идва в Румъния. Там се среща с българския възрожденец и бунтовник Стоян Заимов. Младият мъж бързо се възпламенява по революционното дело и желае интензивно да взе участие в освобождението на своята татковина. Малко след идването си в Букурещ, Гаврил стартира да употребява името Георги Бенковски. То принадлежи на полски родолюбец, който е заточен от съветското държавно управление. Полякът съумява да избяга от съветския затвор и отпътува за Диарбекир. Там инцидентно се среща със Стоян Заимов и българинът му оказва помощ да си смени самоличността, като се снабдява със остарелия паспорт на поляка. В следствие той дава този паспорт на близкия си другар Гаврил Хлътев. Вече с името Георги Бенковски, младият мъж стартира интензивно да се включва в разнообразни революционни действия.

Той става част от Гюргевския комитет, който взима решение напролет на 1876 година в България да избухне въстание. Бенковски става помощник-апостол в IV Революционен окръг, само че след отдръпването на ръководителя Панайот Волов, той заема неговото място.

Когато на 20 април 1876 година избухва Априлското въстание в Копривщица, Бенковски се намира дружно с останалите апостоли в Панагюрище. След като схваща, че родният му град се подвига на протест, той афишира началото на въстанието в Панагюрище.
Бенковски провежда към 200 души от своята чета и дружно с тях стартира да обикаля района и да активизира въстаниците. Революционерите се предвижват толкоз бързо в региона, че получават името Хвърковата чета.



Докато Бенковски обикаля района, въстанието в Панагюрище е грубо потушено. Животът на революционерите е в заплаха и те се насочат към Тетевенския балкан. На 25 май 1876 година, след тежко стълкновение в местността Костина, Георги Бенковски е смъртоносно ранен. Той умира съвсем незабавно от своите рани. Бенковски остава в историята като един от най-големите български революционери и уредници на Априлското въстание. Неговото революционно дело вечно остава в българската история, а паметта му се уважава от хиляди българи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР