На този ден преди 80 години – на 22 марта

...
На този ден преди 80 години – на 22 марта
Коментари Харесай

Беларус отбелязва 80 години от трагедията на Хатин

На този ден преди 80 години – на 22 марта 1943 година – фашистките наказателни отряди изгориха беларуското село Хатин и неговите поданици – 149 души, 75 от които деца. Най-малкият гражданин на Хатин беше единствено на 7 седмици, напомня посолството на Беларус в София.

От къщите наказателните отряди изгониха възрастните хора, децата, дамите и мъжете. Болните и немощните били бутани с приклади. Всички бяха затворени в плевня и подпалени. Под натиска на десетки човешки тела вратите не устояха и се срутиха. С горящи облекла, обзети от смут, хората се втурнаха да бягат, само че нацистите невъзмутимо стреляха по тях от картечници и автомати. Най-малкият гражданин на Хатин беше единствено на 7 седмици.

От спомените на единствения възрастен човек, оживял в нещастието, Йосиф Камински: «И мен ме заведоха в тази плевня... Дъщеря, наследник и брачна половинка – там... Те я възпламениха от горната страна, покривът гори, огънят се излива върху хората, тези хора се задушават, те са толкоз сблъскани, че към този момент нямат опция да дишат... Тук вратите се отвориха, а хората не излизат. Какво има? Там стрелят, споделят те. Казвам на сина си: «През главите, през главите е належащо!». Синът също изскочи. Изтича пет метра – застрелиха го.».

Трагедията на Хатин е един от многочислените обстоятелства, свидетелстващи за целенасочената политика на геноцид на хитлеристка Германия във връзка с популацията на Беларус. Хатин въплъщава над 10 хиляди беларуски села, доста от които са изгорени дружно с хората и в никакъв случай не са се възродили.

От отчета за хода на следствието на Генералната прокуратура на Беларус по наказателното дело за геноцида на беларуското население по време на Великата Отечествена война и следвоенния интервал:

– към началото на 2023 година размерът на материалните вреди за Беларус от дейностите на нацистките окупатори по време на Великата Отечествена война се прави оценка на минимум 2,3 трилиона щатски долара;

– допълнително е открита информация за не по-малко от 1,3 хиляди незнайни до момента изгорени селища (тоест през днешния ден приказваме не за 9,2 хиляди изцяло или отчасти изгорени села, а за 10,5 хиляди), както и над 90 лагера на смъртта;

– на територията на Беларуската руска социалистическа република са унищожени минимум 3 милиона души (въпреки че формалната статистика в продължение на доста години показва разнообразни числа – от 2,2 до 2,4 милиона).

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР