На този ден преди 60 години в Далас, Тексас е

...
На този ден преди 60 години в Далас, Тексас е
Коментари Харесай

Това е българката Бойка, в която Кенеди се влюби от пръв поглед в Лом СНИМКА

На този ден преди 60 години в Далас, Тексас е убит един от най-харизматичните президенти на Съединени американски щати – Джон Кенеди.

Една легенда не дава мира на ломчани – за двудневното престояване в града им на младия Джон Кенеди. Мине не мине време, и някой вестник или телевизия я извади на бял свят. Тя стана сюжет на новата книга на родения в Лом публицист Емил Андреев. „ Боби Блаженият и другият американец “ се радва на безапелационен триумф, написа Стандарт.

По книгата Българска национална телевизия направи и филм.

А американецът, пристигнал в Лом, е той – 35-ият президент на Съединени американски щати Джон Кенеди.

Истината е, че преди 76 години на пристанището в Лом младият Кенеди се среща и поддържа връзка за няколко часа с хубаво момиче. Кое е било то?

Официално нищо не е известно. Всичко е в областта на фантазиите и персоналните самопризнания.

Никой тогава не е знаел името на младия американец, само че е реалност, че през 1939 година студентът Кенеди стопира в порт Лом с транспортен съд, който пътува от Виена към Истанбул. Според някои – за денонощие, съгласно други – за две.

Баща му по това време е дипломат на Съединени американски щати в Лондон и Джон получава задачата да ревизира какви са настроенията в България в навечерието на Втората международна война. С кого ще е тя, ще стане ли съдружник на Германия? И среща инцидентно едно момиче, с което съумява да поддържа връзка – с жестове, мимики и думи на немски и френски

След години, към този момент като президент, Кенеди признава пред българския представител в Организация на обединените нации Петър Вутов:

„ В Лом срещнах красиво момиче със стройна фигура, грациозна походка, матово, обгоряло от слънцето лице, пламтящи очи и буйни къдрави коси “.

Името обаче не загатва, а евентуално не го е и запомнил.

Разказвал с интерес, почтително. Петър Вутов погледнал изражението на жена му Джаки и схванал, че тя знае за този случай.

За признанието на Кенеди доктор Петър Вутов споделя в спомените си.

Две приятелки на локална госпожица – Виолета Петрова, по-късно описват, че с американеца се е срещала тъкмо тя.

Общественото мнение я жигосва и тя отпътува за Варна.

Учи медицина и се връща на работа в белодробния диспансер във Враца.

Но Виолета е руса, ниска, дебеличка и не дава отговор на описанието на Кенеди за момичето, с което той се среща на пристанището.

Като президент за случката Кенеди споделя и на българския дипломат по това време в Ню Йорк – Любомир Попов.

Попов е индивидът, който се е срещал няколко пъти с Кенеди и е бил единственият представител на България на неговото заравяне.

Той също е написал мемоари за това време.

Легендата приказва, че Попов донася за описа на Кенеди за ломчанката и службите стартират търсене.

Коя е тя?

Така стигат до Пръвка Софронова от близкото до Лом село Мокреш. Тя е родена през 1920 година.

Имала познати в хотел „ Солун “ на пристанището.

Във въпросната нощ се оказало, че за американеца няма легло.

Тогава тя се заела и съумяла да му обезпечи една нощувка.

Поканил я в ресторанта, а по-късно с Кенеди се разходили по брега. Авторът Борис Цветанов, който споделя за случая във вестник „ Десант “, предава думите на индивида от службите, който е проучвал Пръвка. От него бил научил, че в ресторанта Кенеди два пъти давал бакшиш на музикантите да изсвирят парчето „ Ти си селско момиче “.

По време на нощната разходка Пръвка съумяла да научи, че американецът е студент, а татко му работи в Лондон. Нищо не се било случило сред тях, разказала тя след години. Но останало положително възприятие и у двамата.

След тази среща Пръвка става партизанка. Това е известната и до през днешния ден в Лом Бойка от ломския отряд „ Стефан Караджа “.

Омъжва се за командира на отряда Бончук и двамата след Девети септември отпътуват за София.

Един ден през 1960 година тя минава около американската легация и на витрината вижда портрета на американския президент.

Какво било учудването й, когато в него познала студента, с който тя се срещнала преди години в Лом. При вестта за убийството му през 1963 година отишла в дребна черква в квартал „ Емил Марков “ и запалила свещ.

На непокътнатите фотоси на Бойка тя е млада, стройна, хубава. Липсват единствено буйните къдрави коси, за които той споделя.

„ Партизанката Бойка беше забавна жена “, спомня си журналистката Лилия Еленкова. „ Не прекъсна връзката с родния си край. Идваше в Лом за тържества и празници. Заемаше номенклатурна служба в столицата, само че си остана доста човечна. Беше необятно скроен човек “, прибавя Еленкова.

От рода на Пръвка в Мокреш са останали далечни братовчеди. Никой не знае за историята, с изключение на от слуховете. Тя не я е разказвала. Баща й Софрон Ръбин е бил уважаван човек в селото. Заради убежденията си през 1943 година е пребит в полицията в Лом и умира от раните си. Последните му думи били: „ Кажете на щерка ми по какъв начин ме пребиха. Нека се бори! “
Легендата възкреси и Емил Андреев. В момента той е на литературно турне за показване на новата си книга „ Боби Блаженият и другият американец “. През 1990 година в Лом стартират да приказват за потулваната до тогава история. Но в книгата тя към този момент е белетристика.

Трудно е да се каже кое е истина и кое е художествена небивалица.

В Лом обаче легендата е жива и се добавя с все по-нови линии. Което значи, че се харесва на ломчани. Все отново с нея – истина или небивалица, дребният им град се допира до една от най-големите и загадъчни персони на предишното столетие: Джон Кенеди.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР