На този ден, преди 144 години една пукнала пушка в

...
На този ден, преди 144 години една пукнала пушка в
Коментари Харесай

144 години от началото на Априлското въстание

На този ден, преди 144 години една пукнала пушка в Копривщица слага началото на Априлското въстание. Предния ден изменничество обяснява на турците дребна част от мащабите на готвеното въстание. Те изпращат десетина заптии да арестуват съзаклятниците, както си мислят, единствено от подбалканското градче Копривщица.

Местният ръководител на комитета Тодор Каблешков съумява да се изплъзне и събира всички свои съратници, въоръжени и облечени в четнически униформи. Заповядва да се бият камбаните и с петнайсетина индивида завладява турския конак, напомня уеб сайтът Българска история.

Основите на Априлското въстание се поставят в град Гюргево, където на 11 ноември 1875 година стартира да заседава Гюргевският революционен комитет. Негов ръководител е Стефан Стамболов, а в състава му влизат още персони като Панайот Волов, Никола Обретенов, Георги Бенковски и други. За доста къс интервал е направен и проектът за деяние, съгласно който българските земи се разделят на пет революционни окръга – Търновски ( с деятел Стефан Стамболов), Сливенски (с деятел Иларион Драгостинов), Пловдивски (с деятел Панайот Волов) и Врачански (с деятел Стоян Заимов). Предвиденият пети, Софийски окръг, остава единствено в областта на приказките. Заседаващите се сплотяват към три дати за експлоадиране на въстанието – 11 април, 1 май и 11 май. Така, откакто са конкретизирани огромна част от детайлите към бъдещото въстание, участниците в Гюргевския революционен комитет се трансферират в България, с цел да стартират същинската подготовка на протеста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР