На този ден имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина,

...
На този ден имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина,
Коментари Харесай

Чумин ден е!


На този ден имен ден честват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия

Народът счита, че свети Харалампий е повелител и на чумата. Затова денят му (10 февруари ) е именуван " Чумин ден ".

11 февруари е денят на починалия страдалчески за Христовата религия Харалампий, свещеник на град Магнезия в Тесалия.

 

Народът има вяра, че той държи със синджир всички заболявания и по своя воля ги праща да вървят по света.

 

За да умилостивят чумата, дамите месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и родственици, написа zajenata.bg.

 В националните показа чумата е остаряла, грозна, рошава и зла жена, която би трябвало да се изведе от селището. Затова оставяли в края на обитаемото място питка с мед, шише вино, нова забрадка, сапун, гребен и вода, с цел да се залиса, до момента в който мие косите си и ги сплита, а до момента в който се нахрани и напие — да не помни защо е слязла.

За да се предпазят от неприятни заболявания, дамите не би трябвало да работят на този ден. Единствено позволено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, по тази причина се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възвърне и да оздравее.

Затова сутринта на неговия празник в църквата се отслужва възпоменателна работа и се освещават донесените масло (олио или зехтин) и мед от къщи, които служат като лекарство през годината, изключително когато някое дете или възрастен го заболи ухо. Позната е следната рецепта:

в половината от орехова черупка се сипват по 5-6 капки от осветените мед и масло, прибавя се и ракия. Черупката се слага върху печката и откакто сместа заври, се отдръпва настрана. Щом поизстине до търпимо топло, излива се в болното ухо. Процедурата се повтаря три пъти.

Народът счита, че свети Харалампий е повелител и на чумата. Затова денят му 11 февруари ) е именуван " Чумин ден ".

На този ден, с цел да се умилостиви чумата, се месят питки, мажат се с мед и се раздават на съседи и родственици. В националните показа чумата е остаряла, грозна, рошава и зла жена, която би трябвало да се изведе от селището. Затова оставят край обитаемото място питка с мед, шише вино, нова забрадка, сапун, гребен и вода, с цел да се залиса, до момента в който мие косите си и ги сплита, а до момента в който се нахрани и напие — да не помни защо е слязла.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР