На този ден е началото на най-голямата катастрофа в новата

...
На този ден е началото на най-голямата катастрофа в новата
Коментари Харесай

На този ден преди 110 години България напада Сърбия и Гърция, следва 100 хиляди жертви и пълна национална катастрофа

На този ден е началото на най-голямата злополука в новата история на България.

Дължи се на големите упоритости на Царя, националистки страсти и надценяване на личните си благоприятни условия.

Тази злополука бележи развиването на страната даже и през днешния ден.

Ето какво написа Евгени Кънев:

Преди 110 години.

На този ден през 1913 година Цар Фердинанд - в прорез с мнението на своите военни командири - дава заповед за започването на Междусъюзническата война, която приключва с първата национална злополука.

Освен че губим Добруджа, Източна Тракия, Вардарска и Егейска Македония - съвсем половината територия, обитаема с българския етнос - България стартира и прощаването с концепцията за Сан Стефанска България.

А някои историци считат, че това е началото на революция, която продължава и до през днешния ден у нас.

Разривът сред народ и посланичество. С общителната помощ на Русия, заела страната на Сърбия и Гърция в спора и подтикнала експанзията на Румъния и Турция. Въпреки военната спогодба с България.

Цели 110 години - без 1941-1944 г - България няма политическо въздействие върху този народ и през днешния ден се сърдим, че хората там желаят да са си обособена нация със лична еднаквост. Призната, между другото, през вчерашния ден от немския Бундестаг.

Век по-късно - на два пъти (1992 и 2022) български държавни управления падат с обвиняването, че желаят да оказват помощ на Македония и по този начин нарушават българските национални ползи. Дори обвиняване към наш посланик направиха неотдавна нашите служби (пак!) за нарушение на националния интерес!

Коренът на обвинителите е на същите люде, които насилваха българите в Македония да се пишат македонци след 1944 година А в наши дни им постановиха несъгласие за Европейски Съюз. Същите хора търсят непрекъснато провокации благодарение на техните counterparts в Македония, подбуждани от службите на същата страна, която беше против нас и през 1913 година За да стоим разграничени. И които ускоряват още повече съпротивата и спора ни с Македония.

Разривът сред българския народ и власт стартира през 1913 г, минава през Владайското въстание от 1918 г, по-късно 2023 г, 1934 г и по този начин до 1944 година Такива хрумвания има и през днешния ден.

Опитите за насилствена промяна на властта.

Но към днешния исторически ден, историята демонстрира, че алтернативата “народна власт ” посредством принуждение е антинародна. И никое принуждение за наказване на отговорните не е донесла нещо по-добро от това, което дава парламентарната народна власт и еволюционното развиване.

Така и през днешния ден би трябвало да променим просветителната система и осведомителната среда, с цел да променим България към по-добро. Това е най-важната идея. За да разберем уроците на историята.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР