На тези, които са получили първа доза на АстраЗенека, трябва

...
На тези, които са получили първа доза на АстраЗенека, трябва
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Ваксината на АстраЗенека не може да бъде изтеглена от България

На тези, които са получили първа доза на " АстраЗенека ", би трябвало да им бъде сложена и втората доза за да бъде приключен ваксиналният курс. Това съобщи пред представителят на България в Европейската организация по медикаментите проф. Илко Гетов.

Той напомни, че Агенцията е излязла с предизвестие във връзка с лица под 60 години, че не е целесъобразна имунизацията с " АстраЗенека " заради " потвърдената евентуална връзка " за поява на тромботични и тромбоцитопенични нежелани постваксинални реакции. " По всяка възможност тези лица няма да могат да бъдат имунизирани с АстраЗенека ".

" Тази ваксина не може да бъде изтеглена от страната, тъй като би трябвало да има решение на Европейската организация по медикаментите ", безапелационен беше проф. Илко Гетов и посочи, че може да има национално решение за някакъв профилиран метод.

Според него хората, на които е сложена първа доза от " АстраЗенека ", само че се тормозят за втората, би трябвало да преценяват своето положение дали са имали някакви нежелани реакции след първата доза.

" Ако са минали 14 дни след първата доза, не са имали никакъв проблем, моята рекомендация е те да си се имунизират с втора доза " АстраЗенека " за да бъде приключен цикълът на имунизиране ", съобщи доктор Гетов.

По думите му, пробата за антитела не е индикативен за построения имунитет. Първата доза играе ролята на декор, а втората доза е усилваща, която основава крайния имунитет.

Въпреки че Германия и Франция са взели решение на хората под 60 години, на които им е сложена първа доза " АстраЗенека ", да се сложи втора доза mrna ваксина, г-р Гетов предложи и втората доза да е като първата.

" Нямаме никакви научни доказателства за това, че комбинирането на тези два типа ваксини построява нужния имунитет ", акцентира нашият представител в Европейската организация по медикаментите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР