На тези избори на карта е заложено много - това

...
На тези избори на карта е заложено много - това
Коментари Харесай

FAZ: Парламентарната демокрация в България се превръща спектакъл на малцинството

На тези избори на карта е заложено доста - това е третият опит за дефинитивно изтласкване на Бойко Борисов от властта, написа Михаел Мартенс във ФАЦ. Статията е преразказана от под заглавие " Бита карта ли е Бойко Борисов? ".

Историята на българската народна власт от 1990-а година насам и по този начин изобилства от разтърсвания, само че даже от тази позиция протичащото се през тази година е извънредно - трети парламентарни избори, откакто на два пъти съставянето на държавно управление се оказа невероятно. " Проблемът на опозицията има име - Бойко Борисов. Опозицията счита, че той носи цялата виновност за злините, сполетели България. Но това е тъкмо толкоз пресилено, колкото и изказванието, че Борисов не всеки път се преценява с главните правила на демокрацията и правовата страна ", написа Михаел Мартенс във ФАЦ.

Авторът показва, че допитванията отреждат първо място на ГЕРБ на тези избори. Но нейният предстоящ триумф е и главен проблем на опозицията, която желае да в профил Борисов. Според прогнозите, в новия парламент ще влязат шест, а може би и седем партии - респективно може да се образува математическо болшинство против Борисов. Но извънредно хетерогенната съпротива към този момент на два пъти по този начин и не съумя да трансформира математическото си превъзходство в политическо. Като и този път образуването на болшинство се обрисува мъчно, предвижда Мартенс. " При състояние, че опозиционните партии не престават да държат на задачата си безусловно да отстранят от властта ГЕРБ и нейния патриарх Борисов, най-вероятно ще е належащо хетерогенна четирипартийна коалиция. "

Пак в областта на догатките е, че в случай че се сътвори реформаторско държавно управление, в него централна роля ще играят двамата харвардски ученици Кирил Петков и Асен Василев. Но към този момент е изцяло нестабилно, че ще може да се сформира коалиция, която да постави завършек на неуправляемостта. ФАЦ цитира Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика с думите: " Очакванията на популацията, че най-сетне ще се образува държавно управление, са високи. Това го знаят и политиците. От позиция на идните значими решения България има потребност от определено държавно управление, защото прекалено много сфери са в застой ". Чернева показва като образци финансирания от Европейски Съюз проект за възобновяване и преструктурирането на енергийния бранш.

Ако обаче наклонността от двата предходни избора се задържи и държавно управление още веднъж не бъде определено, парламентарната народна власт в България е под опасността един ден да се трансформира театър на малцинството, отбелязва Михаел Мартенс.

Австрийският " Дер Щандарт " съпоставя събитията в България с филм, в който непрекъснато се случва все едно и също - гласоподава се, не се сформира държавно управление, след което отново и отново. Все отново вероятността Бойко Борисов да стане още един път министър председател не е доста огромна. Тъй като съвсем никой не желае да се коалира с ГЕРБ, чието ръководство ще се запомни най-много с това, че възседна прокуратурата и позволи олигарсите да разпрострат мрежите си. В последните години на Борисов олигарсите обаче изгубиха въздействие, някои се откриха в чужбина. Ерата Борисов наподобява завършва.

" Дер Щандарт " обаче написа, че Петков и Василев не изключват изцяло вероятността от коалиция с ГЕРБ. И най-после най-вероятно ще би трябвало да избират сред ГЕРБ и социалистите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР