На територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, коятовключва областите

...
На територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, коятовключва областите
Коментари Харесай

170 са обявените за вековни дървета на територията на ЮЦДП-Смолян

На територията на Южноцентрално държавно дружество - Смолян, коятовключва областите Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик (без Община Белово), има оповестени 170 вековни дървета.

Най-възрастните дървета са чинари на 1 100 година, 900 година и 700 години, и се намират в с. Белащица, м.„ Чифлика “, Община Родопи, Област Пловдив. Един чинар на възраст от 800 години се намира в с. Долнослав, м. „ Св. Пантелеймон “, Община Асеновград.

Най-дебелите дървета още веднъж са чинари с обиколка от 1,3м.; 13,76 м.; 7 м.; 6,30 м.; 6,20 м.; 6,13 м.. Най-възрастното дърво е и с най-голяма обиколка. То се намира в село Белащица, м. „ Чифлика “, Община Родопи.

Интересна е лозата, която се намира в с. Паталеница, манастир " Св.Петка ", Община Пазарджик, Област Пазарджик, която е на възраст от 200 години и има обиколка 1,1 метра.

В смолянско най-възрастните са зимен бук на 330 година в с. Малево /височина 26 м. и обиколка 4;57 м., три триста годишни дървета от типа бук, които се намират в с. Сивино, с. Вълчан и с. Борино; Старият чинар в гр.Смолян, който е на над 300 година, чинар в с. Петково на 150 година и круша на 250 година в с. Бостина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР