На теория нисковъглехидратните диети са добри за тялото, но на

...
На теория нисковъглехидратните диети са добри за тялото, но на
Коментари Харесай

Кето диетите и полезни ли са те за организма?

На доктрина нисковъглехидратните диети са положителни за тялото, само че на процедура не е напълно по този начин. Защото всяка диета, която изключва плодове и зеленчуци, крие опасности

Кетогенните диети или по-кратко кето диети нашумяха доста през последните години. Те дават обещание чудеса: бързо намаляване и от време на време – решение на здравословните проблеми. Дали е по този начин?

Кето диетите съставляват ниско въглехидратен хранителен режим с високо наличие на мазнини и умерено наличие на белтъци. При това хранене източниците на глюкоза (основна енергийна молекула) липсват и ролята им се замества от кетоните. Лесно можем да предизвикаме кетоза като изцяло спрем храната за към денонощие. През това време тялото изчерпва запасите от въглехидрати и стартира си да набира сила, изгаряйки мазнини. При този развой в черния дроб се синтезират необикновен тип органични субстанции, които зареждат клетките с сила - кетони. Кетозата е естествено биохимично положение на организма, което му разрешава да се храни при съвсем цялостно неявяване на въглехидрати в менюто. Когато се провокира " по поръчка “ обаче, тя може да носи както изгоди, по този начин и опасности.

Ако желаем с кето диета да свалим килограми, е нужно да включим храна с задоволително мазнини и минимално количество захари. Тогава изгарянето на мазнини се придвижва и върху насъбраните в тялото запаси, което води до намаляване. Кето диетата изключва артикули, съдържащи брашно и захар, само че също по този начин и скъпите за организма със своите фибри, ензими и витамини плодове, зърнени артикули и високоскорбялни зеленчуци. Вместо плодове и зеленчуци най-често се предлагат мазни меса, както и чисти масла, пълномаслени млечни артикули, ядки, зеленолистни зеленчуци и други нисковъглехидратни артикули. При класическата кето диета 75% от силата идва от мазнини, 20% от белтъци и единствено 5% от захари. Фибрите са изключени. За последователите на кето диетата фибрите на практика нямат енергийна стойност.

Съществуват голям брой разновидности на кето диети, според дали задачата е лекуване, чисто намаляване или смяна в телесния състав на фона на физическо натоварване. Най-важното, за което би трябвало да се следи, е да не се надвиши количеството на въглехидратите, което бързо би извадило тялото от положение на кетоза. Има вегетариански и даже вегански кето диети. При тях се натъртва на ядки, семена, студено пресовани растителни масла, авокадо и нискоскорбялни зеленчуци като зеле, броколи, краставици, карфиол и други

За страдание, доста диетолози, конгреси, фейсбук групи предлагат кето диети за намаляване, само че не изясняват ясно механизма на кетонното хранене, нито разказват в детайли продуктите, които би трябвало да бъдат включени в режима. При подбора на храната хората постоянно не наблюдават салдото сред мазнини и белтъци, както и количеството минерали и витамини. Понякога прекаляват с хидрогенираните мазнини и саламите от магазина, съдържащи захар и токсични консерванти, хранят се еднакво, пренебрегвайки зеленчуците и другите богати на фибри артикули. Такова хранене даже да понижи тежестта, сигурно не прави индивида по-здрав. Както казахме, фибрите, като комплицирани въглехидрати, са изключени от кето диетите. Но всички знаем, че здравето ни и нашият имунитет зависят от фибрите. Д-р Уил Булсевиц, чиято книга " Заредете тялото с фибри “ към този момент е преведена на доста езици в милионен тираж назовава фибрите " тигрите на нашия имунитет “. Фибрите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците са комплицирани въглехидрати и са храна за потребните бактерии в чревния микробиом – там, където се основават имунните кафези.

Кето диетата може да донесе и изгоди, когато се организира вярно, демонстрират научни проучвания. Тя понижава апетита и равнищата на глюкоза и инсулин в кръвта, дехидратира тялото и провокира бързо намаляване. Подходяща е при неврологични болести – за надзор върху признаците на епилепсията, заболяването на Алцхаймер и Паркинсон. Може да повлияе удобно затлъстяването, високото кръвно, захарния диабет и предхождащите го положения. Кето диетата от време на време забавя растежа на туморите и може да контролира хормоналния дисбаланс.

Съществуват обаче редица положения, при които кето диетите могат да навредят и по тази причина би трябвало да се заобикалят. Такива са диабет на инсулин, тежки хронични болести на черния дроб, панкреаса и бъбреците, податливост към формиране на камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища. Диетата също не се предлага при деца, хора с ниско телесно тегло, бременни и кърмачки. Неправилният асортимент на храните може да докара до втвърдяване на кръвта и повишение равнищата на холестерола, триглицеридите и пикочната киселина. Това усилва риска от съдови тромбози, които водят до инфаркт или инсулт. Подкиселяването на урината от своя страна може да докара до формиране на камъни в бъбреците. Нисковъглехидратните диети нерядко водят и до токсична ферментация в дебелото черво и запек, точно заради неналичието на фибри.

Понякога кето диетата може да провокира неприятни чувства. Това постоянно се случва първоначално, когато внезапната смяната в храненето води до отклоняване във водно-солевия баланс. Усещанията се разказват като кето грип и включват главоболие, изнемощялост, гадене, замъгляване на съзнанието и бодърствуване. Тези признаци могат да се избегнат, в случай че кето диетата стартира след временен интервал или в случай че се одобряват повече течности с минерали под формата на бульони.

Когато решим, че е пристигнал краят на кето диетата и още веднъж стартираме да включваме захари в менюто, метаболизмът внезапно се трансформира. Апетитът се ускорява, а тялото стартира интензивно да усвоява захарите и да ги трансформира в мазнини, което постоянно се демонстрира като йо-йо резултат.

Според доста експерти кето диетите би трябвало да се предлагат самостоятелно, съгласно съответното здравословно положение. Нисковъглехидратното хранене задейства аварийни биохимични механизми, заложени от природата за оцеляване, само че не е уместно за дълги интервали, защото лишава индивида от типичните за него като биологичен тип скъпи хранителни артикули – плодове и зеленчуци.

Разтоварителният режим с плодове и чай, или омекотеното недояждане, което прилагаме в нашата клиника, също води до намаляване и има възстановителен резултат, само че без да носи присъщите за кетогенните диети опасности. Този режим е самобитен преход към природосъобразно хранене с банкет на разнородни цялостни растителни артикули. Това е метод да се резервира пониженото тегло и да се избегне йо йо резултата. И най-важното – с него се реализира същинско здраве, по-добри витални индикатори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР