На тази дата през 1990 г. Движението за права и

...
На тази дата през 1990 г. Движението за права и
Коментари Харесай

На днешния ден Ахмед Доган регистрира ДПС

На тази дата през 1990 година Движението за права и свободи е записано като политическа партия. То е учредено на 4 януари 1990 година и съгласно историка Искра Баева основаването му е директна последица от взетото на 29 декември от Централен комитет на Българска комунистическа партия решение да се върнат имената на българските мюсюлмани. За ръководител на партията е определен Ахмед Доган.   

В началото придвижването е определяно като правоприемник на турското национално-освободително придвижване в България, съществувало през 1985-86 година. По-късно обаче оказва се, че Ахмед Доган, както и други водещи фигури на Движение за права и свободи са някогашни дейни сътрудници на Държавна сигурност, която е директно виновна за осъществяване на така наречен Възродителен развой.

Явно или не, Движение за права и свободи е съвсем неизменим участник във властта в годините на прехода.
Негов водач от учредяването му до януари 2013-а е Ахмед Доган, който след отдръпването си остава почетен ръководител. От 2013-а до края на 2015-а отпред на Движение за права и свободи е Лютви Местан, а все още негов ръководител е Мустафа Карадайъ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР