На тържествена церемония в аула Максима“ на университета ректорът проф.

...
На тържествена церемония в аула Максима“ на университета ректорът проф.
Коментари Харесай

Ректорът връчи на Валдис Домбровскис почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

На тържествена гала в зала „ Максима “ на университета ректорът проф. доктор Димитър Димитров удостои с почетното звание „ Доктор хонорис идея на УНСС “ Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на стопанската система в полза на хората.

Званието се присъжда на Валдис Домбровскис за забележителния му принос към построяването и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за усилване на интернационалната роля на еврото, комерсиалната политика на Европейския съюз и стопанската система в полза на хората.

Официални посетители на церемонията бяха заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на електронното ръководство Георги Тодоров, министърът на външните работи доктор Николай Милков, зам.-министърът на финансите Методи Методиев, Н. Пр. Селвер Халил, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Република Латвия, шефът на Българска национална банка Димитър Радев, Цветан Кюланов, началник на представителството на Европейска комисия в България, представители на Световната банка и Международния валутен фонд в България.

„ За нас Вашето звание има особена алегорична стойност. Неоспорим е вашият принос за финансовата непоклатимост на Европейския съюз. Вашата кариера и изпълнителното ръководство на най-важния изпълнителен орган на Европейски Съюз, който носи цялата отговорност за правенето на оферти за ново европейско законодателство, а също по този начин привежда в осъществяване решенията на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз, са доказателство, че от основаването си преди повече от век до през днешния ден, УНСС удостоява с тази купа, смели визионери, персони с потвърден публични принос и воля за смяна “, сподели проф. доктор Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за почитане на Валдис Домбровскис с най-високото почетно звание на УНСС. „ Добре пристигнали в нашето академично семейство! Нека нашият обединен дух и нашето надълбоко почитание бъдат Ваша сигурна опора в виновната задача на заместник-председател на Европейската комисия в изискванията на световна икономическа, финансова и политическа рецесия “, сподели проф. доктор Димитър Димитров.

В своето изявление вицепремиерът Атанас Пеканов, направи разбор на подхванатите дейности в стопански и финансов проект от Европейската комисия през последните 10 години, като регистрира забележителната роля на Валдис Домбровскис за всяко едно решение. „ Комисар Домбровскис е една от фигурите, които оставиха най-сериозен отпечатък през последните години за икономическото развиване на Европейския съюз, за одобряване на еврото като втората най-важна валута в света, за основаването на Банковия съюз и съюза на финансовите пазари, които спомагат за стабилността на паричния съюз. Те ни дадоха инструментите да се оправяме по-добре с рецесиите “, сподели Атанас Пеканов.

В академичното си слово Валдис Домбровскис посочи, че за България Механизмът за възобновяване и резистентност е неповторима опция за вложение в бъдещето – за повишение на конкурентоспособността, ръководството на общественото доближаване и растежа и добави, че през днешния ден повече от всеки път България би трябвало да продължи напред с осъществяването на проекта си. Той обърна внимание, че има една значима област, която е от необикновен интерес за България – пътя към присъединението към еврото и добави: „ Еврото е огромно преимущество за Европа. От основаването си преди 20 години еврото се трансформира в знак на силата, единството и солидарността на Европа. Както установихме в Латвия, еврото също е стабилизираща мощ. Както всяка страна, която се готви да одобри еврото, България би трябвало първо да извърши четирите критерия за конвергенция: ценова непоклатимост, непоклатимост на обменния курс, постоянни обществени финанси и доближаване на лихвените проценти. Като цяло виждаме, че България евентуално ще извърши критериите за конвергенция за дълготрайните лихвени проценти, стабилността на валутния курс в границите на валутния механизъм ERM II и постоянните обществени финанси. Основният въпрос е критерият за ценова непоклатимост, който България към момента не е изпълнила. Днешната световна високоинфлационна среда прави тази задача доста по-трудна. Неблагоприятните външни условия водят до закъснение на проектите за присъединение на България към еврото. Присъединяването към еврозоната обаче следва да остане крайната цел и следва да се реализира незабавно откакто бъдат изпълнени всички условия. Европейската комисия ще продължи да работи в тясно съдействие с България в поддръжка на напъните ѝ за присъединение към еврозоната “, сподели Валдис Домбровскис.

След привършване на академичното слово на Валдис Домбровскис, ръководителят на Студентски съвет при УНСС Ангел Стойков приветства присъстващите в аулата и откри сесията, в която студенти, преподаватели и посетители на събитието имаха опция да зададат своите въпроси към изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР