На Светли петък Православната Църква празнува Живоприемен Източник на Пресвета

...
На Светли петък Православната Църква празнува Живоприемен Източник на Пресвета
Коментари Харесай

На Светли петък Живко черпи за имен ден

На Светли петък Православната Църква чества Живоприемен Източник на Пресвета Богородица в чест на обновяването на нейния храм „ Живоприемни Източник ” в Цариград. Имен ден честват Живко и Живка. 

През 5 век в Константинопол, покрай една от неговите врати, се намирала дребна горичка. В нея имало изворче, чиито води били целебни и вършели чудеса по молитвите на Пресвета Богородица. С времето обаче мястото към изворчето обрасло и самото то потънало в давност и в тинна тиня. 

Веднъж воинът Лъв, до момента в който се разхождал в горичката, срещнал на това място слепец, изгубил пътя си и лутащ се напред-назад. Лъв оказал помощ на слепеца да откри назад пътечката, след което индивидът го помолил за малко вода. Лъв тръгнал из гъсталака да дири вода, само че не намерил и печален се върнал назад. В този момент чул глас, който му споделил: „ Лъве, не търси вода другаде, тъй като си покрай нея! ”. Удивен от непознатия глас, Лъв се огледал, само че не разкрил вода. Пак чул тайнствения глас, който повторил: „ Императоре Лъве, потърси в гъстака на горичката и ще намериш вода. Занеси на слепеца да пие и след това помажи очите му с калта от изворчето. Така ще узнаеш Коя съм. Аз ще ти оказа помощ да построиш храм на Моето име тук, тъй че всички, които Ме приканват, да получават осъществяване на своите молебствия и излекуване на недъзите си ”.

Този път Лъв намерил изворчето и извършил казаното, като занесъл на слепеца да пие от водата, а с калчицата помазал очите му. Слепият тоз час прогледнал и самичък, без непозната помощ, отишъл в Константинопол, където популяризирал Божията Майка за оказаната му благосклонност. А Лъв след това в действителност станал император Лъв Маркел.След време император Лъв си спомнил за явяването и предсказанието на Света Богородица и заповядал да почистят мястото, да заградят изворчето, а след това построил над него храм в чест на Пресветата Дева. Извора и храма нарекли „ Живоприемни Източник на Пресвета Богородица ”. Множество чудеса ставали от водите на благословеното изворче.  

През 15 век храмът бил опустошен от мюсюлманите. Те сложили стража, която да не пуска християните наоколо, само че последователно възбраната била снета и била издигната отначало неголяма църквица. В 1821 година и тя била разрушена, а изворчето – засипано. Но при султан Махмуд ІІ православните получили известни религиозни свободи и откакто намерили измежду отломките на остарялата черква лист с чудеса, станали от Живоприемния Източник, получили позволение още веднъж да въздигнат античния храм, което и станало в 1835 година И до през днешния ден в Истанбул в квартала Балъклъ се намира този храм, прочут като „ Живоприемни Източник ”, където чудотворното изворче все по този начин блика и носи излекуване на пристъпващите с религия. Преди към 20 години на пишещата тези редове подариха шише с водичка от това изворче, само че и до през днешния ден водата в него не е трансформирала нито усета, нито типа си и няма никакви признаци на тление, а стените на шишето даже не са зеленясали.

На Светли Петък Православната Църква годишно чества обновлението на храма в чест на Живоприемни Източник и в храмовете се прави водосвет в памет на този празник. 

На петия ден на Светлата седмица след Великден се благославя свети деятел Петър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР