На страницата на Национален фонд култура се появи съобщение: Администрацията на

...
На страницата на Национален фонд култура се появи съобщение:
Администрацията на
Коментари Харесай

Национален фонд Култура в стачни действия поради институционалния и политически натиск

На страницата на Национален фонд просвета се появи известие:

" Администрацията на Националния фонд „ Култура “ се обръща към всички Вас, с цел да изкаже своето безпокойствие от институционалния и политически напън, който заплашва работата на Фонда през актуалната година. Предвид новоприетите промени в Закона за протекция и развиване на културата, освобождението на Изпълнителния шеф е освен незаконосъобразно, само че и неналичието на явен механизъм за назначението на нов подобен, ни слага в рисковата обстановка НФК да остане без съответно управление в идващите месеци, през които се чака да бъде направена и призната Индикативната стратегия и за актуалната 2024 година, и за идната – 2025 година (съгласно измененията, НФК би трябвало да одобри Индикативната стратегия за 2025 година до края на юни т.г. ).

Освен регулярните стратегии, освобождението на Изпълнителния шеф на процедура би спряло и администрирането на процедурите за финансиране по НПВУ, по които се чака да бъдат финансирани планове на обща стойност 78 523 000 лева

По изложените проблеми екипът на Фонда през днешния ден организира диалог с Министъра на културата, с цел да потърси уточнения за последващите дейности, уточнения по процедурите, които планува законът и с цел да подчертае, че отстраняването на Изпълнителния шеф ще направи осъществяването на НПВУ невероятно за институцията, заради неспазване на периодите на Европейското законодателство.

Министърът на културата отхвърли да разяснява законовите ходове от страна на Министерството.

Ние, в качеството си на административен екип на Националния фонд „ Култура “, водени от твърдото предпочитание за осъществяване на предоставените ни от Закона за протекция и развиване на културата и НПВУ отговорности, считаме желанията на Министъра в оставка Кръстю Кръстев да освободи незаконосъобразно Изпълнителния шеф доктор Сава Драгунчев в този сериозен за работата на Фонда миг, за извънредно безотговорни. Готови сме да предприемем протестни дейности съгласно Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия. "

Припомняме, че през предходната година фондът беше неколкократно подлаган на офанзиви, шефът му Сава Драгунчев привикван на чуване в Комисията по медии и просвета, където беше подложен на невиждан напън, и като цяло с новите промени в закона, които ГЕРБ изиска и предложи за гласоподаване - фондът беше изместен като . Група актьори искаха на управлението му, а неотдавна министърът на културата избра нов Управителен съвет. Всичко това съответства с влизането на 80 милиона по Плана за възобновяване и резистентност, а фондът излезе с нови стратегии за финансиране на планове, които се оказаха доста сложни за попълване даже от опитни счетоводители и консултанти, тъй като би трябвало да имат опит с сходни планове по ИСУН. В новите огромни финансови инжекции в бранша (25 милона ще се раздадат на първия транш) са включени и 10% за консултантска работа по плана.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР