На старта на предизборната кампания коалицията Продължаваме промяната - Демократична

...
На старта на предизборната кампания коалицията Продължаваме промяната - Демократична
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Коалицията ПП-ДБ води с малко пред ГЕРБ

На старта на предизборната акция обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " води с малко повече от един % пред евентуалния избор за ГЕРБ. Това демонстрират данните на " Алфа Рисърч ". Проучване е извършено в интервала 21-27 февруари със лични средства*, т.е. след оповестяването на глобите по Магнитски.

От социологическата организация означават, че сумарният резултат на обединението остава под постигнатото от двете партии на вота преди половин година.

Ако изборите бяха през днешния ден, пет политически сили влизат сигурно в бъдещия парламент, а други три са доста покрай 4-процентовата преграда.
Декларираната на старта на акцията интензивност е съизмерима с тази от октомври 2022 – 39%.Колебание декларират 28%,33% са безапелационни, че няма да гласоподават.
Интрига е налице и за третата позиция, написа в разбора на социолозите. Към момента тя се заема от Движение за права и свободи с 13.2% от твърдо решилите да гласоподават. В непосредствена непосредственост до тях е " Възраждане " (11.3%), която се откроява като една от дребното обединения, мобилизирали поддръжка в интервала сред двата избора.

Българска социалистическа партия влиза в акцията със 7.4%, като даже на този ранен стадий се записва явен спад в електоралната ѝ поддръжка. Вътрешните несъгласия отливат последователи от столетницата, които се преориентират в разнообразни направления. Изтичането е най-много към новосформираната коалиция " Левицата ", само че също към " Възраждане " и " Български напредък ".

Три партии са релативно покрай изборната преграда, само че остават под нея:
" Български напредък " с 3,8%, " Левицата " с 3,6%ИТН с 3,2%.
Интересен миг в проучването са настройките за съдружна власт след изборите.
Евентуална необятна коалиция сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е изрично подкрепена от едвам 5% от пълнолетните българи.28 на 100 я одобряват за вероятен компромис, като показват умерено утвърждение за нея.Коалиция сред първите две е нежелана от 50 на 100 от българите - по-склонни да я поддържат са последователите на ГЕРБ, до момента в който болшинството от тези на ПП-ДБ остават дистанцирани.

Изследването е извършено в интервала 21 – 27 февруари 2023г. от Алфа Рисърч със лични средства. Проучването е извършено измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по район и вид обитаемо място, с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР