На срещата в Ню Йорк, освен българския вицепремиер и украинския

...
На срещата в Ню Йорк, освен българския вицепремиер и украинския
Коментари Харесай

След лицемерието пред ООН: Радев се скри от среща със Зеленски

На срещата в Ню Йорк, с изключение на българския вицепремиер и украинския общественик, участваха още председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и румънския президент Клаус Йоханис. На какво се дължи отсъствието на Радев не е напълно ясно. 

 

Ясно е обаче, че по протокол на президентски срещи се събират точно държавни глави на съответните страни, в случай че те не бъдат заместени по болест или неотложна причина. Ясно е още, че отсъствието на Радев от срещата със Зеленски повдига вежди, защото след последната им интеракция при визитата на украинския президент у нас, имаше доста неподходящи за Радев мнения. 

 

Припомняме, че Зеленски по никакъв начин не хареса думите, с които българският президент назовава войната в Украйна. еотдавна пред български публицисти той упрекна Украйна за това, че “настоява ” да води войната. Кремълският режим и неговите почитатели заобикалят да назовават войната на Русия против Украйна с думата " война ", маскирайки съветската експанзия и геноцида против украинския народ под формулировките " спор " и " специфична интервенция ", показаха от украинското посолство по-късно.

 

Вчера обаче Радев показа друго лице пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

 

“Преди 19 месеца една от непрекъснатите членки на Съвета за сигурност извърши военна експанзия против прилежаща своя страна, нарушавайки правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. От този ден България изрично осъжда експанзията на Руската федерация против Украйна ”, съобщи българският президент.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е провела среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Украйна Володимир Зеленски по време на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, оповестиха от министерството й. Тримата са разискали Плана за деяние, регулиращ вноса на селскостопански артикули от Украйна и вероятностите пред района за свързаността.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен благодариха на държавното управление на България за напъните и градивните договаряния. Президентът Зеленски акцентира основната роля на водачите на парламентарните групи в Народно събрание, подкрепили решението.

“Украйна прави оценка,че решението на България да не удължи възбраната за импорт на украински селскостопански артикули не е било леко ”, съобщи след срещата вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. „ Но тъкмо в миг на компликация, когато изразяваш взаимност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се прави оценка. Оценява се от Европейската комисия и от Украйна ”, сподели още Габриел.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР