На срещата си в Брюксел днес ръководителите на ЕС ще

...
На срещата си в Брюксел днес ръководителите на ЕС ще
Коментари Харесай

Наследникът на Юнкер: деликатните преговори в търсене на идеалния кандидат

На срещата си в Брюксел през днешния ден ръководителите на Европейски Съюз ще положат старания да намерят компромисен претендент, допустим за Европейския парламент като ръководител на комисията, защото няма консенсус за никого от кандидатите.

" Предпазлив оптимизъм " изрази в сряда ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, претрупан да реализира съглашение сред държавните водачи и европарламента след европейските избори.

Тримата кандидати, определени от политическите фамилии - германецът Манфред Вебер за Европейската национална партия (ЕНП), холандецът Франс Тимерманс за социалистите и датчанката Маргрете Вестагер за либералите, не съумяха да съберат в европарламента болшинство в своя поддръжка, увериха пред Агенция Франс Прес европейски източници.

Избраникът, който ще наследи на 1 ноември люксембургеца Жан-Клод Юнкер, би трябвало да завоюва на своя страна 21 от 28-те европейски водачи и да получи болшинство от минимум 376 гласа в европарламента.

" Още не се знае кой би могъл да събере това двойно болшинство ", сподели европейски посланик. Очертава се обаче сделка за разпределение на четирите управителни поста. ЕНП, най-голямата група в европарламента, упорства за председателството в Европейската комисия и не среща отпор, обявиха за Агенция Франс Прес три виновни лица.

Либералите желаят председателското място в Европейския съвет, а социалистите се чака да посочат началник на европейската дипломация и да си поделят петгодишното председателство в европарламента със Зелените - по две години и половина за всяка група.

Но " всичко може да се раздвижи още веднъж ", предизвести европейски чиновник.

Остава да се намерят съответни хора за всеки пост. Споразумението би трябвало да съблюдава условията за равнопоставеност и географски баланс. Доналд Туск се ангажира да издейства назначението на две дами.

" Телефоните прегряват "

" Добре, че в съюза бяха отстранени таксите за роуминг, тъй като телефоните прегряват ", с подигравка означи един посланик.

Френско-германската кавга остана в предишното. Президентът Макрон и Ангела Меркел беседват всеки ден, довери човек от обкръжението им. Сега към този момент " знаем какво в действителност желаят французите ", удостовери немски държавен източник.

Оживени полемики се чака да провокират и другите централни тематики на срещата, по-специално постигането на въглероден неутралитет (баланс сред изхвърлянето и поглъщането на парникови газове от почвите и горите) до 2050 година и бюджетът на еврозоната.

" Брекзит не бе вписан в програмата в блян да се преглежда единствено позитивният дневен ред ", означи европейски посланик.

Еманюел Макрон дойде през днешния ден за двустранни диалози с канцлера и с испанския министър председател социалист Педро Санчес. Всяко политическо семейство бе планувало съвещание на управлението за координиране на преговорните позиции преди форума.

Неспособността на кандидатите да съберат болшинство в европарламента е утешителна за канцлера Меркел, увери европейски чиновник. " За нея би било мъчно решение да не поддържа Манфред Вебер пред държавните глави, само че щом европарламентът отстрани кандидата, излъчен от ЕНП, това й разрешава да обмисли друга кандидатура ", изясни той. ЕНП стои зад редица фигури, измежду които е и Мишел Барние. " Но канцлерът към момента не скланя постът да бъде стихотворец от французин ", увериха източници от Франция и Германия.

Ако в четвъртък не се стигне до обща позиция за претендентите, ще бъде свикана изключителна среща на върха на 1 юли, тъкмо преди първото съвещание на новия европарламент, когато се чака депутатите да изберат ръководител.

" Трябва бързо да реализираме съглашение, тъй като имаме потребност от работеща Европейска комисия, с цел да се оправим с Брекзит, изключително в случай че Борис Джонсън стане министър председател на Обединеното кралство ", акцентира почитан посланик.

Дискусиите може да продължат в коридорите на лидерската среща на Г-20 в Осака в петък и събота, предвижда европейски чиновник. В този конгрес ще вземат участие шестима европейски ръководители: Ангела Меркел, Еманюел Макрон, испанецът Педро Санчес, италианецът Джузепе Конте, британката Тереза Мей и холандецът Марк Рюте, поканен от Япония. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (422)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР