На срещата при премиера обсъдихме мерки за подобряване финансирането на

...
На срещата при премиера обсъдихме мерки за подобряване финансирането на
Коментари Харесай

Протестът на медицинските сестри уплаши правителството

На срещата при премиера обсъдихме ограничения за възстановяване финансирането на опазването на здравето и одобрение оценката на труда на медицинския личен състав. Министерство на здравеопазването е готово с установяване на самостоятелните работни заплати. На финалната права сме да приключим работата и по тази методика, уповавам се да бъдем подготвени и преди 15 май. От 1 юни ще бъдат променени цените на клиничните пътеки ", съобщи здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. На срещата са участвали ръководителят на БЛС Д-р Иван Маджаров и шефовете на няколко държавни лечебни заведения.

Каква е същинската причина за срещата?

В момента и дните към празниците няма фиктивен мотив за среща на такова високо равнище. Нито разискването на цената на клиничните пътеки, нито методиката за субсидиране на държавните и общински лечебни заведения, нито методиката за образуване на заплати, са тематика на премиера. Анекс към Националния рамков контракт (НРД) беше подписан единствено преди няколко месеца и тогава всички го оповестиха за огромен триумф. Защо няколко месеца по-късно се разискват нови цени, без тази тематика да е била поставяна на социална полемика през последния месец?

Ако се вгледаме деликатно в думите ще забележим, че посланието на министър Ананиев е ориентирано към медицинските сестри – методиката за заплатите, методиката за субсидиране и цените на клиничните пътеки са имитация на настояванията на медицинските сестри за по-високи заплати, а мотивът това да се разгласи тъкмо в този момент, по всичко проличава е плануваният за 15 май народен митинг на медицинските експерти от цялата страна.

Службите евентуално са докладвали на премиера, че чакат огромен митинг.

Страхът от този митинг и опасността от митинг към здравното министерство да се трансформира в митинг към държавното управление е предиздвикал Борисов да свика незабавна среща, на която да се вземат решение за противопоставяне. Това изяснява и наличието на шефове на няколко огромни държавни лечебни заведения, които нямат работа там, тъй като са обект, а не субекти на ръководството.

Събитията до момента демонстрираха, че властта има учредения да се опасява. Протестът на медицинските сестри единствено на пръв взор наподобява бурен. Мащабът му, макар съпротивата освен на кабинета, само че и на казионните организации, приказва за сериозна подготовка. Насрочването на митинга единствено десетина дни преди изборите за Европейския парламент и макар обещанието на кабинета за спомагателни 50 милиона лв. за заплати, също приказва за освен това от синдикална самодейност.

Освен боязън днешната среща демонстрира и че кабинетът не е наясно

нито с кого си има работа, нито какво да предприеме. Ако 50 милиона лв. не стопираха митинга, по какъв начин се чака нереалният ангажимент за по-високи цени на клиничните пътеки да помогне? Борисов бърка лечебните заведения с РПУ-та, в случай че си мисли, че шефовете им ще спрат протестиращите.

Борисов очевидно не схваща, а наподобява и няма кой от обикалящите го душеприказчици да му изясни, че здравната системата се нуждае от промени. Правителството и Министерство на здравеопазването изгубиха две години в полемики и увъртания без съответен резултат. Загубеното политическо време не може да се върне. Изглежда, че към този момент и изпитаната управническа техника с оставка на министъра не може да свърши работа.

Текстът е оповестен на страницата на ЦЗПЗ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР