На срещата на високо равнище на Г-20 на 9-10 септември

...
На срещата на високо равнище на Г-20 на 9-10 септември
Коментари Харесай

Г-20 все повече затихва в глобален план

На срещата на високо ниво на Г-20 на 9-10 септември в Ню Делхи не се чака да се случи нещо значително. Атмосферата преди събитието не е положителна и предразполагаща за сериозна работа.

В резултат на целенасочената подмолна активност на Съединени американски щати и страните-членки на НАТО Г-20 интензивно се политизира. А това опонира на главната концепция при основаването на тази интернационална платформа, която трябваше да има извънредно икономическа проекция. Днес Г-20 наподобява повече на американско шапито (лека циркова постройка), където се играят само постановки с американски сюжети. В същото време светът към този момент не е еднополярен. И Съединени американски щати от ден на ден се затрудняват да диктуват дневния ред на интернационалните конгреси, изключително когато става въпрос за присъединяване на равнище държавни глави. Голям проблем за Г-20 е групата страни от Г-7, които са в този състав на платформата. Защото Г-7 се пробват да постановат безогледно само своя дневен ред, този, който е обвързван с ползите на груповия Запад.

Преди срещата в Ню Делхи още веднъж виждаме, че се случва точно това. Страните от Г-7 са инструментализирани да прокарват световния интерес на Съединени американски щати. Канада в лицето на своя министър председател Джъстин Трюдо се опита да украинизира форума в индийската столица. Американският президент Джо Байдън удостовери желанията на Вашингтон да разисква войната в Украйна, а Трюдо е мощно отчаян, че Зеленски ще отсъства от срещата на Г-20. Въобще американското театрално шапито е във вихъра на своята активност, разрушителна за организацията. Естествено, като последица от това пада фрапантно и дипломатическото равнище на срещата в Ню Делхи. Индийският министър председател Нарендра Моди е подложен в деликатна и дискомфортна обстановка да гаси „ пожари “. Страните от Г-20 за първи път към момента не могат да съгласуват финалния документ на срещата. Според Bloomberg Пекин блокира формулировки, касаещи наказание на спора в Украйна и дълговите отговорности на разрастващите се пазари. Русия втвърди своята позиция за Украйна. Но Индия като хазаин е уверена, че ще се одобри обща декларация. Остава да изчакаме до 10 септември.

Преди мероприятието не липсват и голям брой опити да се внесе ерес сред Китай и Русия, сред Китай и Индия, сред Китай и редица азиатски страни като Индонезия, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините. За мотив послужи оповестена карта на китайското Министерство на естествените запаси, която бе „ разтълкувана “ от неолибералната световна преса като териториални искания на Пекин. И още веднъж станахме очевидци на остарялото англосаксонско предписание „ Разделяй и владей “. Поради всички тези отрицателни пропагандни мерки за срещата в Ню Делхи двама от международните водачи, Си Дзинпин и Владимир Путин, отхвърлиха да участват на срещата на Г-20. В индийската столица ще отидат техните външни министри. Напълно разбираемо. В Ню Делхи ще се приказва доста за политика и малко за стопанска система. От друга страна се следи безмълвен консенсус сред Си Дзинпин и Владимир Путин. И двамата не виждат смисъл да разискват значими и смислени хрумвания с васалния антураж на Съединени американски щати на интернационалните конгреси. Китайският и съветският водач персонално беседват на четири очи, когато имат нужда. Те го вършат независимо без странични фенове. И тъкмо по този начин ще го създадат и идващия месец в Пекин.

Владимир Путин към този момент не подвига телефона на европейските водачи. А Си Дзинпин просто ги преслуша по време на техните визити в Пекин през последните месеци. Европейските водачи са просто едни аватари на Съединени американски щати, заради това общуването с тях последователно става изцяло излишно. Затова Си Дзинпин и Владимир Путин се концентрират най-вече върху БРИКС, ШОС, планове като „ Един пояс, веднъж “ и други. Съответно обаче страните от Г-7 вършат систематични старания да спъват плана „ Един пояс, веднъж “. Опитват се да въвличат в своите деструктивни тактики и останалите страни от Г-20.

Но светът се развива и Китай последователно се утвърждава като главен заемодател за нововъзникващите стопански системи. Пекин изпревари Вашингтон в кредитирането още през 2011 година, само че през днешния ден Китай реализира преднина пред Съединени американски щати в този проект с повече от две към едно. Китай се концентрира в своите световни мегапроекти като „ Един пояс, веднъж “, има систематичен метод и отхвърля да се разпилява в авансово режисирани политически несъответствия и провокации на интернационалните конгреси като този на Г-20 в Индия. Най-вероятно на срещата в Ню Делхи няма да бъдат взети стопански решения, потребни за всички участници. Защото се прави следващият опит платформата да се използва като мероприятие за отбрана на хегемониалния статут на Съединени американски щати. Опитите за украинизация на форума, за прилепяне на Китай и Русия, са точно това. Американците обичат да узурпират всички интернационалните платформи за своите цели. Затова Си Дзинпин и Владимир Путин се дистанцират гладко и внимателно от американското интернационално шапито, в което остават все по-малко фенове.       
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР