На срещата на върха в Сибиу лидерите на ЕС обръщат

...
На срещата на върха в Сибиу лидерите на ЕС обръщат
Коментари Харесай

На срещата на върха в Сибиу лидерите на ЕС обръщат поглед към общото бъдеще


На срещата на върха в Сибиу водачите на Европейски Съюз обръщат взор към общото бъдеще.Те ще обменят отзиви по отношение на провокациите и целите на Европейски Съюз за идващите години, заяви пресофисът на Европейска комисия.

Настоящата стратегия беше утвърдена от Европейския съвет през юни 2014 година и закупи ясни контури под формата на 10-те политически целта на Комисията „ Юнкер “. Пет години покъсно напъните за постигането на тези цели доведоха до осезаеми резултати за жителите, макар съпътстващите непредвидени компликации, които не престават да пораждат съществени провокации за нашия Съюз. Опирайки се на показаните предходната седмица политически рекомендации за това по какъв начин Европа може да оформи своето бъдеще, през днешния ден Комисията прави обзор на постигнатото през последните пет години.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: Когато заех този пост, заявих, че това е последният ни късмет да покажем на европейците, че техният Съюз работи за тях. През последните пет години работих неуморно за осъществяването на дадените от нас обещания. Вярвам, че в някои области надминахме упованията, до момента в който в други е допустимо да не сме съумели да ги достигнем. Независимо от това съм уверен, че постоянно сме работили там, където това е било от най-голямо значение. Сега Европейски Съюз би трябвало да обърне взор напред, като се учи от насъбрания опит и се опира на постигнатите триумфи. И би трябвало да бъдем даже още по-амбициозни и по-целенасочени от когато и да било.

Значителни резултати

10-те целта на Комисията „ Юнкер “ бяха съсредоточени върху нещата, които са от найголямо значение за европейците: възобновяване на работните места, растежа и вложенията, одобряването на обществената правдивост, ръководството на миграцията, намаляването на заканите за сигурността, отключването на капацитета на цифровия и енергийния преход, усилването на ролята на Европейски Съюз на международната сцена и увеличението на прозрачността и демократичната легитимност. До лятото на 2018 година Комисията „ Юнкер “ показа всички законодателни оферти, за които беше поела ангажимент при започване на своя мандат. Тя насочи общо 471 нови законодателни оферти и продължи работата по други 44 оферти, показани от предходните комисии. От тях 348 бяха признати или утвърдени от Европейския парламент и Съвета по време на сегашния мандат.

Днес Комисията разгласява поредност от осведомителни документи, онагледяващи по какъв метод Европейски Съюз съумя да реализира резултати по уговорките, поети през 2014 година в стратегическата стратегия на Европейския съвет и в 10-те политически целта на Комисията „ Юнкер “.

Какво следва?

Миналата седмица Европейската комисия показа редица политически рекомендации за това по какъв начин Европа може да оформи своето бъдеще в един все по-многополюсен и нерешителен свят. Комисията предложи в стратегическата стратегия на Европейски Съюз за интервала 2019—2024 година ударението да бъде сложено върху 5 основни аспекта:

- Европа, която закриля, защото в днешния свят мирът е сила;

- конкурентоспособна Европа, която влага в технологиите на бъдещето и поддържа нашите най-големи достижения: единния пазар, индустрията ни и нашата обща валута;

- обективна Европа, която отстоява нашите съществени правила на тъждество, господство на закона и обществена правдивост в актуалния свят;

- устойчива Европа, която поема водеща роля в региона на устойчивото развиване и в битката с изменението на климата; и

- Европа, която има въздействие и която се стреми да резервира и модернизира учредената на правила система, която ни служи добре толкоз дълго време.

На срещата си в Сибиу водачите на ЕС-27 могат да стъпят на тази основа, с цел да дефинират нованасока на политиката и нови цели на Европейски Съюз в очакване на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 23—26 май 2019 година, и смяната в политическото управление на институциите на Европейски Съюз, която ще последва.

Председателят Юнкер ще съставлява Европейската комисия на неофициалната среща на държавните и държавните ръководители на ЕС-27 в Сибиу на 9 май 2019 година Преди това той ще взе участие в разговор с жителите, дружно с румънския президент Йоханис, която ще се организира на 8 май 2019 година в 18:00 ч. централноевропейско време. Членовете на Комисията Тейсен и Наврачич също ще бъдат в Сибиу, Румъния, с цел да открият срещата на европейската юноша под надпис „ Let`s shape the future of Europe together “ и да участват на церемонията по връчването на премиите на фотоконкурса #MySocialEurope. Комисар Наврачич ще връчи също по този начин премиите на спечелилите в месечния фотоконкурс „ My magical European Solidarity Corps moment “.

Преди пет години Европейският съвет дефинира огромна стратегическа стратегия за Съюза във времена на смяна. Тази стратегия закупи по-точно очертание в десетте политически целта на ръководителя Жан-Клод Юнкер, създадени по време на предизборната му акция и в разговор с страните членки и Европейския парламент. Оттогава Комисията „ Юнкер “ сподели обилни резултати при осъществяването на стратегическата си стратегия.

Сега Европейски Съюз се нуждае от нови, амбициозни, реалистични и фокусирани цели за идващия политически цикъл. През март 2017 година, в навечерието на 60-та годишнина на Договорите от Рим, Комисията разгласява своята Бяла книга за бъдещето на Европа. В нея бяха обрисувани пет вероятни сюжета за бъдещето на Европейски Съюз с 27 страни членки. Това беше отправната точка за необятен спор по отношение на бъдещето на Европа, който в този момент може да въодушеви главните политически цели за идната стратегическа стратегия. За задачата бяха извършени съвсем 1 600 цивилен разговора, както и съвещания с жителите.

В речта си за положението на Съюза от 2017 година ръководителят Юнкер показа пътна карта с главните стъпки за постигането на по-обединен, по-силен и по-демократичен Съюз. Въз основа на това националните водачи се срещнаха в Талин, Естония, и реализираха единодушие по стратегия на водачите — лист с най-належащите въпроси и провокации, за които би трябвало да се намерят решения преди европейските избори през 2019 година На 9 май 2019 година водачите на Европейски Съюз ще се срещнат в Сибиу, Румъния, и се чака да отбележат кулминационната точка на този развой с възобновен ангажимент за Европейски съюз, постигащ резултати по въпроси от действително значение за хората. Те ще обсъдят политическите желания на Съюза и ще приготвят стратегическата стратегия за идващите пет години.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР