На среща по видеовръзка с китайския президент Си Цзинпин руският

...
На среща по видеовръзка с китайския президент Си Цзинпин руският
Коментари Харесай

Путин нарече отношенията между Русия и Китай образец за междудържавно сътрудничество в 21 век

На среща по видеовръзка с китайския президент Си Цзинпин съветският президент Владимир Путин разгласи, че връзките сред Москва и Пекин били пример за междудържавно съдействие в 21-ви век , оповестяват съветските медии.

Той означи, че договарянията разрешавали задълбочено разискване на развиването на руско-китайските връзки, всестранно партньорство и стратегическо взаимоотношение .

" Смятам тези връзки за същински пример на междудържавно съдействие в XXI век ", посочи Путин.

По-рано прессекретарят на съветския държавен глава Дмитрий Песков разгласи, че видеосрещата на президентите на Русия и Китай ще бъде дълга като време и с необятен дневен ред. Разговорите обаче продължиха към час и половина, до момента в който преди седмица Путин беседва към два часа с американския си сътрудник Джо Байдън.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков посочи пред кореспонденти, че двамата са разискали " безусловно всички неотложни и значими проблеми " - от гаранциите за сигурност на Москва в Европа до основаването на нови съюзи в Азиатско-Тихоокеанския район, от двустранните връзки до бъдещи срещи, една от които може да се организира през февруари 2022 година

Путин е разказал на Си Цзинпин за диалога с Байдън, като го нарекъл като цяло изчерпателен и потребен. Самият китайски държавен началник неотдавна беседва с американския президент - срещата им под формата на видеоконференция се състоя на 16 ноември.

Руският президент е оповестил готовността си неотложно да стартира договаряния със Запада за гаранции за сигурност, което стана една от главните тематики на диалога му с Байдън, и да осведоми Пекин за хода на разискванията. Президентът на Китай, по думите на Ушаков, " поддържа изцяло " съветската самодейност. Както посочи помощникът на Путин, предложенията на Москва по тази тематика са били предадени на представители на Съединени американски щати по-рано през днешния ден. Русия ще бъде показана в договарянията по тази тематика от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Двамата държавни глави са се съгласили, че такива мероприятия като " Среща на високо ниво за демокрацията ", проведена от Съединени американски щати на 9-10 декември (в нея не взеха присъединяване нито нито Русия, нито Китай), били контрапродуктивни.

Те също по този начин са осъдили основаването в Азиатско-Тихоокеанския район на такива съюзи като AUKUS (военен съюз на Австралия, Англия и САЩ) и Quad (Четиристранен разговор за сигурност с присъединяване на Съединени американски щати, Австралия, Япония и Индия). AUKUS, в границите на който се възнамерява предаване на Канбера на технологии за създаване на нуклеарни подводници, подкопавал основите на режима за неразпространение на нуклеарно оръжие, съгласили се Путин и Си Цзинпин.

Държавните глави също по този начин са се договорили да спомагат за провеждането на среща на ръководителите на на петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2022 година - Путин излезе с концепцията да се провежда такава среща през януари 2020 година Освен това скоро може да се организира и среща сред ръководителите на Русия, Китай и Индия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР