На среща на Европейската народна партия по-рано днес българският премиер

...
На среща на Европейската народна партия по-рано днес българският премиер
Коментари Харесай

Борисов е предложил хърватския премиер за председател на еврокомисията

На среща на Европейската национална партия по-рано през днешния ден българският министър председател Бойко Борисов е предложил хърватския си сътрудник Андрей Пленкович за ръководител на Европейската комисия. Това съобщи Борисов пред публицисти в Брюксел преди началото на третия ден договаряния сред водачите на Европейски Съюз за разпределение на висшите управителни постове в блока, написа " Дневник ".

``
реклама

Вчера след съвсем 20 часа диалози, почнали със забавяне в неделя вечерта, държавните и държавни ръководители не съумяха да се спогодят и взеха решение да продължат договарянията през днешния ден. Лидерите на 28-те страни членки изглеждаха покрай договорка, а дипломати обявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е апетитен като най-вероятния претендент за ръководител на Европейската комисия. Съпротивата против номинацията на Тимерманс пристигна основно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска национална партия, която искаше постът да е за нея. ЕНП завоюва най-вече гласове на изборите за Европейски парламент през май.

На въпрос по какъв начин ще се държат през днешния ден страните от Източна Европа Борисов отговори: " Вече задоволително ни се подиграват, тъй че да се надяваме, че през днешния ден ще има някакво решение ". По мотив изявление на министър председателите на Чехия и на Полша, че няма по какъв начин Тимерманс да бъде идващият ръководител на еврокомисията, министър председателят разяснява, че " всички сме чули за кое няма метод към този момент втори, трети ден ", и изрази вяра, че през днешния ден ще откри към кого да се обединят водачите.

Попитан по какъв начин му се коства какво мисли за основния договарящ за Брекзит Мишел Барние като претендент, Борисов отговори, че не съм чул тези дни неговото име да върви в консултациите. Барние, въпреки да не е формален претендент, е считан от някои наблюдаващи и политици за вероятен вид за правоприемник на Жан-Клод Юнкер от Европейската национална партия.

По думите на Борисов ЕНП държи мястото на ръководител на еврокомисията да е нейно, тъй като то й се поставя като партия - победител на евроизборите.

По мотив нуждата да има баланс сред половете при разпределянето на управителните постове в Европейски Съюз министър председателят сподели, че доста негови сътрудници са били срещу Кристалина Георгиева да оглави еврокомисията поради това, че е напуснала преди време поста си там (зам.-председател на Европейската комисия - бел. ред.), само че съгласно него по-подходящ претендент за тази служба от нея няма поради опита й и нейните умения.

Подчерта, че " към този миг " Георгиева не може да събере тежест. За предлагането тя да е ръководител на Европейския съвет сподели, че би трябвало да се намерят задоволително членове да я поддържат, тъй като би било извънредно влиятелно за България да заеме този пост.

На коментар на публицист, че тази заран по време на учредителното съвещание на Европейския парламент, до момента в който свири европейският химн, евродепутати скептици са отказали да станат, а други са обърнали тил, Борисов отговори: " Те по каква работа са там? Явяваш се да харчиш пари, ставаш европейски народен представител, да обърнеш тил на Европа. Това си е тяхна работа. Да не се въвеждам аз в този спор, само че за какво отиват там. Можеш да отидеш в Съветския съюз, Китай, Индия, там да станеш народен представител. По-добро място от Европа няма. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР