На специална церемония в столицата на 25 януари бяха наградени

...
На специална церемония в столицата на 25 януари бяха наградени
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък е сред Достойните българи за 2021 г.

На специфична гала в столицата на 25 януари бяха наградени „ Достойните българи “ за 2021 година в класацията на вестник „ 24 часа ”. Сред 50-те отличени са и десетте осиновители на мозайки в паметника Бузлуджа, измежду които е и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Наградена бе и координаторът на „ Проект Бузлуджа “ арх. Дора Иванова.  

От встъпването си в служба на кмет Галина Стоянова одобри като персонално предизвикателство да се опита да вкара в дневния ред на отговорните  институции въпроса за „ Бузлуджа “ и да потърси оня отговор, който да бъде потребен на всички ни. Така се стигна и до през днешния ден, когато дом-паметникът на връх Бузлуджа към този момент има статут на недвижима културна полезност и е с категория „ национално значение “.
Снегопочистването в Казанлък е обезпечено
През почивните дни по отношение на валежите от сняг в Казанлък стартира обработката на улиците със смеси против замръзване. Работата п...
Прочети повече
Попитана за какво се е решила да осинови мозайка, кметът Стоянова отговори: “Защо ли? Защото е значима първата крачка…след нея ще бъдат направени още и още. Доброто постоянно бива следвано и е хубаво, когато се удвояла, утроява... Вярвам в това. Вярвам в положителното, в идеите, които ни сплотяват и в това, че, когато правиш положително, увличаш съидейници. Вярвам и в арх. Дора Иванова, тъй като в нейните очи видях порива и силата нещата да се случат. Видях вярата и вярата, че, в случай че сме единни и гледаме в една посока, можем да успеем. Винаги съм подкрепяла младите и техните положителни хрумвания. И този път останах вярна на себе си. ”.  


Галина Стоянова акцентира, че на досонантното завещание, какъвто е монументът, би трябвало да се гледа като вероятност и опция и въпросът не е политически или идеологически, а насочна точка точно към това бъдеще – късмет да развием туризма в нашия район, тъй като и в този момент дом-паметника се посещава от хиляди туристи. Към думите й се причисли и арх. Дора Иванова, която напомни, че през 2021 година над 500 кв. м. мозайка беше защитена от съсипия, с помощта на донорите, реставраторите и на над 100 доброволци от страната и чужбина, които спомагаха на терен, макар тежките условия.

„ Тази година нашата цел е още по-амбициозна - отварянето на постройката за гости. Подкрепете ни, с цел да изпълним идната вдъхновяваща и почтена история ”, прикани арх. Иванова - шеф на фондация „ Проект Бузлуджа “.


Oсиновителите финансираха и по този начин избавиха от съсипия съответно мозаечно произведение в паметника Бузлуджа. Освен Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, наградените почтени българи са: арх. Георги Стоилов, създател на паметника Бузлуджа; доктор Константин Йорданов Стоичков; адв. Роман Желев и доктор Антония Бозукова; „ М + С Хидравлик “; хотел „ Еделвайс “; Димана и Димитър Шопови; доктор инж. Красимира Димитрова; Нели и Адел Закут и доктор Иван Дошков.  
Община Казанлък стартира работа по план за интеграция в образованието
Община Казанлък сполучливо кандидатства и получи утвърждение за осъществяване на интегриран план „ Социално-икономическа интеграция и п...
Прочети повече
Отличията „ Достойните българи “ се връчват от 2003 година и през миналите 19 години самодейността се наложи като идеята, която концентрира вниманието върху елементарните хора с въодушевяващ образец, разкрива новите герои на нашето време.

Още от СТАРА ЗАГОРА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР