На спътникова снимка на базата на иракската 9-а бронетанкова дивизия

...
На спътникова снимка на базата на иракската 9-а бронетанкова дивизия
Коментари Харесай

Al Ghad Press: В боевете за Мосул са изкарани от строя 60 иракски танка Abrams

На сателитна фотография въз основата на иракската 9-а бронетанкова дивизия в Таджи могат да се изброят към 80 танка M1A1M Abrams. Вероятно единствено това е оживяло след жестоките сражения, тъй като след привършването на войната цялата тежка техника към този момент е събрана в пунктовете за непрекъсната дислокация привеждане в изцяло боеспособно положение. БЛИЦ напомня, че Ирак получи общо 152 танка Abrams по контракт от август 2008 година на обща стойност 2,16 млрд $ (142,2 млн $ за танк). С тях бяха окомплектовани 4 танкови полка в двете бригади (34 и 35-а) на „ тежката” 9-а бронетанкова дивизия.

Според обява в иракския вестник Al Ghad Press единствено по време на боевете срещу силите на ИД са изведени от строя 60 танка Abrams, огромна част от които подлежат на възобновяване.

Ремонтът се реализира от корпорацията General Dynamics в техническата база на летището Ал Матана в Багдад, където евентуално са складирани останалите подлежащи на ремонт машини.

На 28 януари Al Ghad Press заяви, че целият американски личен състав отпътувал за щатите в навечерието на коледните празници и не се завърнал. Това е в отговор на нарушаване в контракта за пазаруване – два танка са предадени за прилагане от проиранското шиитско опълчение „ Хашд аш-Шааби”. Иракските управляващи съумели да върнат една машина.

Редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР