На социална помощ от държавата разчитат едва осем самотни старци

...
На социална помощ от държавата разчитат едва осем самотни старци
Коментари Харесай

Ето колко самотни възрастни хора у нас ще имат право на социална помощ от държавата

На обществена помощ от страната разчитат едвам осем самотни старци над 75 година, сочи информацията от Агенцията за обществено подкрепяне, оповестява " Телеграф “. 

С измененията в Закона за обществено подкрепяне хората на тази възраст, чиито приходи са под линията на беднотия, към този момент ще получават по 249,48 лева От началото на годината прагът на беднотия стана 504 лева и по този начин отпадна обезпеченият най-малък приход, който беше 75 лева

Въвежда се диференциран най-малък приход, който е 30% от линията на беднотия, или 151,20 лева За човек, който живее в общуване или семейство, и за всеки от взаимно живеещите съпрузи, сумата е тъкмо толкоз – 151,20 лева

Месечната помощ се дефинира, като от диференцирания най-малък приход се извадят приходите на лицата или фамилиите през предходния месец. Те пък се заявяват за месеца, през който са получени без значение за кой интервал се отнасят, прецизират от Министерството на труда и обществената политика.

След приемането на новата линия на беднотия се направиха промени в Закона за общественото подкрепяне, а неотдавна излезе и Правилникът за използване на закона. Новите граници за достъп до месечни обществени помощи влизат в действие от 1 юни.

Промененият модел за установяване на обществената помощ ще помогне да се разшири кръгът на хората, които се нуждаят от поддръжка, и ще усили месечните суми. Сега обществени помощи получават 36 000 души, а се чака до края на 2024 година броят им да нарасне три пъти и да доближи 118 000 души.

Това ще се случи, откакто се отстранен някои рестрикции в досегашните правила. Така да вземем за пример към този момент не важи условието жилището, в което живеят самотните възрастни, освен да е само, само че и да е от една стая. Ако са двама, населяваният парцел би трябвало да е с две стаи, за трима – три, и така нататък Сега след думата " само “ се слага точка.

По селата всеобщо възрастните с дребни пенсии имат къща с повече от една стая, което автоматизирано ги изхвърляше от системата. Сега те ще могат да аплайват, а същото важи и за тези, които имат огромен апартамент. Остава обаче изискването претендентът за помощ да не получава наем от част от жилището.

Валидни са и другите условия - да не е едноличен търговец или да има присъединяване в комерсиално сдружение. И тук има промени, които гласят, че се позволява да имаш Едноличен търговец компания, която към този момент не действа. Необходимо е също да няма вземания, влогове и дялови участия, както и да няма приходи от движимо и недвижимо имущество.

За последното изискване до момента условието беше световно - човек не трябваше да има благосъстоятелност, която може да бъде източник на приходи, а не дали действително се получават приходи. Досега имаше и изискване претендентът за обществена помощ да не е продал парцел и да не е прехвърлял против подаяние през последните 5 години.

Сега срокът е понижен на 2 години. Отпадат и две други ограничавания – възпитаници от частни учебни заведения и студенти да получават обществена помощ. Въпреки битуващото мнение, че частно учебно заведение могат да си разрешат хора с благоприятни условия, става известно, че за децата с увреждания и специфични просветителни потребности това постоянно е единствена опция.

Промени има и във връзка с обществено слабите безработни, като при тях ограничаващите периоди, които се постановат, в случай че откажат дадена работа, се понижават. Цялостната концепция на измененията е разпоредбите за разпределяне на помощ да са по-малко рестриктивни и повече насърчителни. 

Да се обезпечи по-лесен достъп до системата за обществено подкрепяне е и условие на Еврокомисията, а България го е заложила в Плана за възобновяване и резистентност. Предвижда се подаването на заявление-декларацията да става във всяка дирекция " Социално подкрепяне “ по желание на заявителя, както и по е-поща.

По този метод се понижава административната тежест и се облекчава процедурата по банкет на документи. Заявителите ще могат да потърсят помощ при нужда, без значение къде се намират на територията на страната, написа още в плана за устав. 

Хората, които са получили обществена помощ, за която нямат право, им се лишава за избран интервал от време. Това не всеки път е машинация, тъй като постоянно хората пропущат периодите за обявление на промени в събитията от неведение или заради разнообразни житейски обстановки. Срокът на отнемане от обществени помощи за интервал не по-дълъг от две години става не по-дълъг от една година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР