На снимката: танкерът Кастило де Мерида. Снимка: vesselfinder.com.България не е

...
На снимката: танкерът Кастило де Мерида. Снимка: vesselfinder.com.България не е
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Беше глупост да откажем танкерите. Те ще струват милиарди след няколко месеца

На фотографията: танкерът " Кастило де Мерида ". Снимка: vesselfinder.com.
България не е трябвало да отхвърля танкерите с полутечен газ – към това се сплотиха енергийните специалисти Георги Ангелов и Мартин Владимиров в ефира на Нова тв.

Георги Ангелов, старши икономист на Институт „ Отворено общество “ разяснява:

„ Беше нелепост да откажем танкерите. Те ще костват милиарди повече след няколко месеца през зимата “.

Според него още през април-май е трябвало да вземем 7- те контрактувани танкера, само че и спомагателен азерски газ, както и всевъзможен различен газ, с цел да може да имаме задоволително.

„ По-добре да имаме остатък и да продаваме, в сравнение с да имаме недостиг и да затваряме предприятия “, уточни той и добави: „ Не тези 7, а 17 танкера, в случай че можем, да вземем. Всичкият потенциал на Ревитуса и в Турция, в случай че можем да запазим, и след това да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е огромен дефицитът и е безценен газът ”.

Освен оценка на решението на служебното държавно управление да се вземе единствено един танкер, Мартин Владимиров, енергиен специалист от „ Центъра за проучване на демокрацията “, потърси и повода за него:

„ За страдание, не е добре новината, че единствено един танкер е запазен. Вероятно не е имало огромни благоприятни условия, тъй като когато е препоръчана офертата, към този момент терминалът в Ревитуса е бил запазен до края на годината. А изисква се и търговски усет от страна на „ Булгаргаз “ да контракти закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля “.

Според Владимиров сме изпуснали дейности още в първите 6 месеца на годината. Той изрази мнение, че е трябвало да се подписа споразумени с Гърция за взаимност при прекъсване на доставките от главния снабдител „ Газпром “, тъй че да може да се употребяват наличните уреди, в това число терминала в Ревитуса.

„ Същото съглашение можеше да се подписа и с Турция – междусистемното свързване го чакаме към този момент 10 години. И по-важно е да се търси дълготраен контракт на доставка на полутечен природен газ най-малко за 12 месеца “, добави специалистът. И заключи: „ Имаме потребност от дълготрайно съглашение. И да не си слагаме всички яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната взаимозависимост в другата “.

А като уточни, че съветският газ е поскъпнал с 2000%, Георги Ангелов посъветва: „ Всеки, който се отоплява на газ, би трябвало да премине на друго отопление тази зима “. И съгласно него да влагаме в трафопостове, в кабели, в климатици, с цел да може мрежата да поеме натоварването.

Припомняме че в петък служебното държавно управление разгласи, че офертата на „ Шениер “ за доставка на За ноември и декември няма да се възползваме от втечнения газ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР