На снимката: Румен Радев и Александър ВучичОтивам в София по

...
На снимката: Румен Радев и Александър ВучичОтивам в София по
Коментари Харесай

Вучич и Пендаровски идват за откриването на интерконектора с Гърция по покана на Радев

На фотографията: Румен Радев и Александър Вучич
„ Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С него имах 4 телефонни диалога на тематика импорт на ток “, сподели президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за предаването „ Трилинг “, съобщи БГНЕС. Той заяви, че по време на визитата ще бъде открит интерконектора сред България и Гърция. По думите му на събитието ще участват няколко президенти и министър председатели от района.

Според него това ще бъде „ мотив да се показва, че не би трябвало да се държат и в бъдеще като врагове, а в противен случай като положителни съседи, които си оказват помощ в компликации “.

„ От българизацията се опасяват единствено тези македонци, които имат едва национално самочувствие “, сподели Пендаровски. „ Заплахата от българизация е цялостна небивалица от страна на опозицията, за да се всява боязън измежду македонския народ, който има дълбоки корени и крепко национално възприятие “, счита той.

„ Няма потребност от всяване на боязън от българизация. Става въпрос за кьорфишеци, тъй като няма никаква заплаха за нас в края на европейските процеси ние да се превърнем в българи “, сподели още Пендаровски.
И Вучич идва за откриването на газовата връзка
Сръбският президент Александър Вучич също ще участва на откриването на интерконектора сред България и Гърция на 1-ви октомври. Това заяви самият той, съобщи БГНЕС.

Сръбският държавен глава е провел телефонен диалог с Румен Радев и е приел поканата от София да участва на откриването на газовата връзка. По време на диалога двамата са „ установили, че интерконекторът сред България Гърция ще способства за газовата диверсификация в района, както и за укрепването на районното съдействие в региона на енергетиката “. Според тях „ това е било належащо при сегашната усложнена геополитическа среда “.

Радев и Вучич са наблегнали върху „ укрепването на добросъседските връзки сред България и Сърбия, както и върху съдействието във всички области, които са в полза на двете страни “. Двамата считат, че „ инфраструктурните и енергийни планове са то изключително значение за двете страни “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР