На снимката: Риши СунакРиши Сунак ще бъде новият премиер на

...
На снимката: Риши СунакРиши Сунак ще бъде новият премиер на
Коментари Харесай

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания

На фотографията: Риши Сунак
Риши Сунак ще бъде новият министър председател на Англия, откакто другият претендент – Пени Мордаунт, се отдръпна от конкуренцията.

Тя не съумя да получи задоволително гласове и разгласи, че поддържа съперника си.

Със спечелването на водачеството на Торите, Сунак става автоматизирано и министър-председател.

Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен от крал Чарлз да сформира държавно управление на мястото на Лиз Тръс, напускащата лидерка, която устоя на поста единствено 44 дни.

Той победи центристкия политик Пени Мордаунт, която не съумя да получи задоволителна поддръжка от депутатите, с цел да влезе в балотажа, а противникът му, някогашният министър-председател Борис Джонсън, се отдръпна от конкуренцията, заявявайки, че към този момент не може да сплоти партията.

„ Това решение е историческо и още един път демонстрира разнообразието и гения на нашата партия. Риши има цялостната ми поддръжка “, съобщи Мордаунт в изказване, защото се отдръпна от конкуренцията единствено няколко минути преди да бъде разгласен спечелилият.

42-годишният някогашен министър на финансите Сунак става третият министър-председател на Англия за по-малко от два месеца, претрупан със задачата да възвърне стабилността в страната, която се гърчи от години на политически и стопански разтърсвания, написа „ Ройтерс “.

Очаква се мултимилионерът да стартира дълбоки съкращения на разноските, с цел да се опита да възвърне фискалната известност на Англия, тъкмо когато страната изпада в криза, повлечена от възходящите цени на силата и храните.

Сунак притегли вниманието на цялата страна, когато на 39-годишна възраст стана министър на финансите – тъкмо когато във Англия се появи пандемията COVID-19, и създаде сполучливата скица за отпуски.

Бившият анализатор на „ Голдман Сакс “ ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски генезис.

Семейството му емигрира във Англия през 60-те години на предишния век – интервал, в който доста хора от някогашните английски колонии се реалокират в страната, с цел да ѝ оказват помощ да се възвърне след Втората международна война.

След като приключва Оксфордския университет, той отива в Станфордския университет, където среща брачната половинка си Акшата Мурти, чийто татко е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мурти, създател на аутсорсинг колоса Infosys Ltd.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР