На снимката: проф. Владимир Чуков.Вчера министерският консилиум на страните-членки на

...
На снимката: проф. Владимир Чуков.Вчера министерският консилиум на страните-членки на
Коментари Харесай

Какъв е геополитическият подтекст на решението на ОПЕК+ да намали производството на нефт?

На фотографията: проф. Владимир Чуков.
Вчера министерският консилиум на страните-членки на ОПЕК /11 държави/, дружно с техните сътрудници от ОПЕК + /13 държави/, произвеждащи общо 90% от международната нефтена продукция, взеха невижданото решение да я понижат с цели два милиона барела на ден. Освен това беше решено към този момент министрите на нефта да се събират на два, а не на всеки един месец. Сътрудничеството в границите на ОПЕК + по актуалното съглашение продължава до края на 2023 година, а не до края на актуалната година. Главното настоящо лице беше принц Абдулазиз бен Салман, министър на нефта и брат на новия министър-председател на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман /MBS/. На конференцията в австрийската столица, където е седалището на ОПЕК той даде витиевати пояснения за този акт на картела, измежду който „ задачата и посланието на ОПЕК e да стабилизира пазара, с цел да даде подтик на международната стопанска система, на фона на упованията за световна икономическа криза вследствие на геополитически последствия, които нямат нищо общо с логиката на петролните пазари “.

На въпрос на кореспондента на „ Ройтерс “ дали това не са враждебни /към САЩ-бел.авт./ дейности, той отговори: „ Къде виждате враждебни дейности? “. В същото време в истинското си изявление саудитският министър употребява откъс от една от „ театралните постановки на Идил Имам /един от най-популярните египетски комедийни артисти, харесван в целия арабски свят-бел.авт./. Без да дава свое пояснение за логиката на своето въведение той рецитира следния текст от пиесата на египетския комедиант: „ О, смрад, о, смрад, о, тази, о, тази, о, има диря, която се опитваме да измерим, о, няма диря и дано молитвите на Аллах да бъдат за Мохамед и нашия лидер “.

Президентът Байдън съобщи, че решението е късогледо, а неговата говорителка напряко означи, че „ с този акт ОПЕК + непосредствено застава един до друг с Русия “. Белият дом незабавно реагира с изваждането на нови 10 милиона барела от нефтените ресурси на Съединени американски щати, които към този момент са на най-ниското си равнище от 1984 година насам. По този метод американската администрация съумява, в огромна степен, да задържи цените на горивата в Съединени американски щати.

Прави усещане, че международните медии този път не означават за извършен телефонен диалог сред MBS и съветския президент Владимир Путин, както нормално ставаше до този миг, преди взимане на решение в границите на ОПЕК+. Вероятно има други събития, които повлияха върху съдбоносното за международната стопанска система решение, за което най-голямата производителка на петрол Саудитска Арабия има максимален принос.

На 4 октомври съдията във Вашингтонския федерален съд Тимоти Кили се произнесе срещу подадената от някогашния шеф на саудитското разузнаване Саад ал Джабри тъжба против MBS. В нея опозиционерът упреква принца-престолонаследник, че през 2018 година му е изпратил група сътрудници от службите, с цел да го унищожават след неговото бягство от кралството през 2017 година Той съпоставя този опит с убийството на опозиционера Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Според Кили няма задоволително доказателства, че мощният човек в Рияд в действителност е изпратил такива хора. В същото време обаче юристите на МBS са пледирали по време на делото, че то изобщо не е трябвало да бъде допускано. Причина за това е, че техният клиент към този момент има имунитет, защото преди седмица е станал премиер-министър на Саудитска Арабия. Нещо повече – точно заради новото си качество жалбата, която е подала годеницата на Джамал Хашоги против MBS трябвало автоматизирано да отпадне. Американският магистрат е отхвърлил жалбата на ал Джабри, само че въпреки всичко е дал ход на делото, което е разкозвичето при обяснението на държанието на саудитската страна.

Интересното в тази ситуация е, че имунитетът на непознат общественик се задейства пред американски съд само след категорично документално мнение на Белия дом. Последният може да даде, да откаже или да даде правото на съда да се произнесе по случая. Съдия Кили изиска сходно мнение във връзка с MBS още в края на юли, определяйки краен период за изговаряне на 3 октомври. Вероятно по тази причина и той е насрочил делото за идващия ден – 4 октомври. Надявал се е президентът Байдън да даде имунитет на саудитския водач, с което да приключат всички правосъдни саги против саудитския принц-престолонаследник. Вероятно и управлението на Саудитска Арабия се е надявало на сходна развръзка в съда във Вашингтон и по тази причина е определило датата на съвещанието на ОПЕК+ точно на 4 октомври. Очевидно е, че има връзка сред двете мероприятия, защото представителите на страните-членки на нефтения картел без пояснение отложиха съвещанието с един ден. Всъщност става въпрос за часовата разлика сред австрийската и американската столица.

След като Белият дом не реагира на поканата на арбитър Кили, то последният дефинира нов период за изговаряне на президентската институция по случая с имунитета на MBS, а точно 17 ноември. Тази дата е 9 дни след провеждането на частичните избори в Съединени американски щати, в които демократите на Байдън са в догонваща позиция по отношение на републиканците. Основният фактор, влияещ върху настроението на гласоподавателите е точно стопанската система, включително и битката против инфлацията, провокирана, в огромна степен, от цените на горивата. Логиката подсказва, че евентуално MBS е бил мощно неудовлетворен от бездействието на Джо Байдън, който по време на своето посещаване в Джеда през юли 2022 година действително призна младия принц за предстоящ крал, само че пред американските институции на процедура не го е направил.

Експерти показват, че има още един фактор, който евентуално е възпламенил недоволството на MBS. Става въпрос за даването на имунитет на иранския президент Ебраим Раиси, който с позволението на Белия дом съумя преди 10 дни да участва и да произнесе тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Всичко това стана след апелите на част от републиканците това да не произтича, защото против Раиси има заведено дело в Швеция за издаване на 30 000 смъртни присъди през 1988 година против членове на главната иранска опозиционна група Муджахидин Халк. Тогава актуалният ирански държавен глава е бил прокурор и е работил по делата против опозиционерите, дружно с още други трима сътрудници. През март 2022 година един от тези прокурори беше задържан в Стокхолм, по време на негово частно посещаване в скандинавската страна. Той даже беше отведен в Албания, с цел да бъде разпознат от членове на въпросната иранска опозиционна формация, чието сегашно главно седалище е лагер на 30 км от столицата Тирана.

Решението на ОПЕК е невиждано, защото след визитата на Джо Байдън в Саудитска Арабия се говореше, че цените на горивата ще тръгнат надолу. Това в действителност се случи. От 120 $ за барел те стигнаха до съвсем 80. Сега обаче трендът е противоположен и надали американските гласоподаватели и всички консуматори на горива ще бъдат удовлетворени от решението на министрите на нефта на страните-членки на ОПЕК+. Министър Абдулазиз бен Салман е прав, че актът на нефтения картел няма нищо общо от утопичен съюз сред Саудитска Арабия и Русия. Отразяването на саудитските медии на войната в Украйна го удостоверяват. Те преобладаващо са на страната на Киев. В съответния случай става въпрос за ритване по кокалчетата сред двама от най-влиятелните политици в света, въпреки и това да става подмолно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР