На снимката: Николай МилковСлужебното правителство смята да предложи на президента

...
На снимката: Николай МилковСлужебното правителство смята да предложи на президента
Коментари Харесай

Външният министър смята да предложи нов наш посланик в НАТО

На фотографията: Николай Милков
Служебното държавно управление счита да предложи на президента назначението на нов непрекъснат дипломат в НАТО. Това съобщи в отговор на журналистически въпрос служебният министър на външните работи Николай Милков, съобщи БНР.

„ Този въпрос ми беше заложен и от комисията по външна политика. Казах им тогава, че това са значими назначения и на тоя стадий служебното държавно управление избира да не предлага на президента и те да бъдат направени от постоянното държавно управление. Същевременно споделих, че в случай че Народното събрание не успее да излъчи постоянно държавно управление, е допустимо служебното държавно управление да вземе такова решение. Мисля да направя действия пред президента в този момент за назначението на дипломат най-малко в НАТО “, сподели Милков, само че отхвърли да назове съответни имена.

България няма непрекъснат представител в Алианса от близо година, когато тогавашният ни представител в Алианса Драгомир Заков одобри предлагането на някогашния министър председател Кирил Петков да оглави министерството на защитата.

Към сегашния миг България е единствената страна в НАТО, която няма непрекъснат представител в Северноатлантическия съвет – висшия орган на Алианса, а краткотраен непрекъснат представител.

Всяка страна членка е показана в Северноатлантическия съвет от дипломат или непрекъснат представител, подкрепян от национална делегация. Само България обаче няма непрекъснат представител, а шарже д’афер – или посланик, който извършва ролята на непрекъснат представител краткотрайно, до избора на нов.

Златин Кръстев встъпи в служба шарже д’афер на 1 март 2022 година, когато посланика на България е НАТО Драгомир Заков бе изтеглен, с цел да заеме длъжността на министър на защитата. Преди това Кръстев бе заместник-постоянен представител в българската делегация в НАТО.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР