На снимката: Никола Минчев. Снимка: FaceookНикола Минчев е роден през

...
На снимката: Никола Минчев. Снимка: FaceookНикола Минчев е роден през
Коментари Харесай

Никола Минчев за ДЕБАТИ: Антикорупция и запазване геополитическата ориентация на България – не можем да отстъпим пред това 

На фотографията: Никола Минчев. Снимка: FaceookНикола Минчев е роден през 1987 година в София. Завършва Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Юрист по обучение и юрист по специалност. Народен представител от „ Продължаваме промяната “ и ръководител на 47-мия Парламент. Свалянето на Минчев от председателския пост отключи всеобщи митинги в негова отбрана и против решението. Кандидат за национален ръководител от „ Продължаваме промяната “ на идните парламентарни избори на 2 октомври в 16 МИР – Пловдив и 9 МИР – Кърджали.
Г-н Минчев, в предизборната си акцията „ Продължаваме промяната “ обикаляте страната, срещате се с разнообразни хора. Какво Ви споделят те, нещо прави ли Ви усещане?

Проблемите и въпросите, които интересуват хората се разграничават, съгласно това с каква група хора се срещаме. Когато беседваме да вземем за пример с по-възрастни хора, пенсионери, напълно естествено, главното, което ги визира, е размерът на пенсиите. От една страна, виждам, че са удовлетворени от това, че е имало нарастване в предходните месеци, въпреки това, постоянно си приказваме, че, с цел да могат да станат пенсиите в България оптимално близки до средноевропейските, тъй че нашите родители, баби и дядовци да могат да си обезпечават заслужен живот, са нужни още нараствания. Коментираме, че тези нараствания са постепенни, че те са наш приоритет.

Прави усещане още, че хората питат по какъв начин да подобрим общото икономическо положение на страната, по-конкретно по какъв начин да се оправим с инфлацията, подбудена от войната в Украйна като общоевропейско, даже международно събитие. Съвсем естествено и въпросът с корупцията излиза на напред във времето. Това е тематика, която към този момент е много наболяла в българското общество. Това са въпросите, които интересуват хората. Разбира се, зависи с каква обществена група се приказва. Когато се срещаме с родители, те мощно се вълнуват от въпроса за образованието.

Срещате се в всевъзможни хора, в това число сами отивате при тях – какво желаят те: смяна или ГЕРБ?

Има разнообразни визии в обществото, по тази причина имаме и народна власт и политически плурализъм. Изборът на хората е друг. Това, което аз виждам и чувствам като въодушевление по улиците, е, че има предпочитание да се резервира посоката, по която поехме в последните 10 месеца.

Възможно ли е съгласно Вас след изборите дадена политическа мощ да пробва да подклажда в обществото ни настройки против НАТО и Европейски Съюз?

Не мисля, че има действителен риск това да се случи. Тази изразителност се употребява най-вече от „ Възраждане “, като тази партия твърди, че в случай че получи властта, ще предприеме сходни дейности. Не мисля, че „ Възраждане “, даже и да има поддръжка от други партии за сходни дейности, ще има нужната поддръжка, с цел да ги осъществя и популярност Богу, че е по този начин.

„ Възраждане “ и до момента подклаждат тази тематика в обществото, макар че имаха 13 депутати в 47-мия Парламент. Очаквам да не престават да вършат същото. Не считам обаче, че ще имат задоволително поддръжка, с цел да го осъществят и още веднъж – популярност Богу.

Виждайки социологията от последните седмици и спомняйки се, че в изследванията преди предходните избори Вашата политическа мощ също имаше плануван по-нисък резултат от действителния, смятате ли, че ще спечелите първото място на изборите?

Правим това, което зависи от нас, с цел да активираме същата поддръжка, както направихме през ноември 2021 година. Водим дейна акция на терен, срещаме се с хора – не просто чакаме да дойдат при нас, само че сами отиваме при тях. Знаем какви са техните претенции, с цел да можем, когато влезем назад в ръководството, да ги адресираме. Правим нужното, с цел да стиснем оптимално доста ръце през акцията и да убедим хората да ни поддържат, както го направиха преди 10 месеца.

В какъв формат ще участвате в ръководство, ще водите такова – ГЕРБ изключвате ли ги изцяло?

Форматът, към който бихме се съгласили, би трябвало да включва нашите две съществени линии – първо, антикорупционната промяна и дейностите по изкореняването на корупцията в България, и второ, опазване на геополитическата ориентировка на България.

Не считаме, че ГЕРБ може да е сътрудникът, който да се захване интензивно със правосъдна промяна. Макар да настояват, че ще го създадат, дейностите им не поддържат сходни изказвания. Доколкото правосъдната и антикорупционната стратегия са доста значими за нас, не виждаме по какъв начин хората, които управляваха 12 години, могат да бъдат сътрудници за сходни дейности.

Това ли са нещата, от които няма да отстъпите – антикорупция и опазване на геополитическата ориентировка?

Да, не можем да отстъпим от тези линии.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР