На снимката: Жаир БолсонароБившият президент от левицата Луиз Инасио Лула

...
На снимката: Жаир БолсонароБившият президент от левицата Луиз Инасио Лула
Коментари Харесай

Бразилците ще гласуват на втори тур за президент след изненадващ резултат

На фотографията: Жаир Болсонаро
Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва предстоящо получи най-вече гласове на творби през вчерашния ден първи тур на президентските избори в Бразилия. Лула обаче не мина прага от 50 % и на 30 октомври ще се изправи на балотаж против сегашния държавен глава – десния популист Жаир Болсонаро, предадоха международните организации.

При преброени 97 % от подадените бюлетини, тогавашният синдикален водач води с резултат от близо 48 на 100. Бившият капитан от армията остава втори с над 43 %, съобщи Българска телеграфна агенция.

Победата на Лула на първия тур бе предстояща. Големият въпрос обаче бе дали той ще успее да премине прага от 50 на 100 и още през вчерашния ден още веднъж да бъде определен за президент на Бразилия – пост, който към този момент заемаше два мандата в интервала 2003-2011 година

Няколко изследвания на публичното мнение в дните преди изборите дадоха на Лула преднина от 10-15 %. Част от тях даже предвидиха негова победа още на първия тур.

Бившият ляв президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва получи 48,43% от гласовете на вчерашните избори, изпреварвайки с над 6 милиона гласа крайнодесния държавен глава Жаир Болсонаро, получил 43,20%, написа френският в. „ Монд “.

Резултатът е неочакван, имайки поради, че последното изследване на „ Датафоля “ даваше на левия претендент огромна преднина, с над 50% от гласовете, против 36% за Болсонаро, отбелязва френското издание.

Снощи крайнодесният президент съобщи, че е „ победил лъжите “ на социологическите изследвания и е оптимист за втория тур. Очакваше се, че бразилците по-категорично ще санкционират Болсонаро за отричането на пандемията от КОВИД-19, взела в страната 685 000 жертви, за икономическата рецесия, довела до апетит над 30 милиона души, както и за рецесиите през целия му мандат. Но това не се случи, установи изданието.

До 30 октомври крайнодесният водач ще има опцията да засилва поддръжниците си и да притегли по-голяма поддръжка. Той е получил „ повече гласове от предстоящото, изключително в Сао Пауло и Рио де Жанейро, двата най-важни щата в страната “, декларира Пауло Калмон, политолог от Университета на Бразилия. Резултатът от втория тур не е превдварително решен и конкуренцията ще е тежка, предизвестява той. „ Болсонаро към момента има всички шансове да бъде избран отново “.

Освен това доста претенденти от лагера на Болсонаро, в това число някогашни министри, бяха определени в Конгрес, а Клаудио Кастро, съдружник на президента в Рио де Жанейро, беше избран отново за губернатор още на първия тур, отбелязва френското издание.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР