На снимката: изтребител F-16За Украйна борбата за осигуряване на западни

...
На снимката: изтребител F-16За Украйна борбата за осигуряване на западни
Коментари Харесай

„Politico“: Западът вече не смята изпращането на изтребители в Украйна за невъзможно

На фотографията: изтребител F-16
За Украйна битката за обезпечаване на западни бойни танкове е единствено началото. След като американските „ Ейбрамс “ и немските „ Леопард “ към този момент са ориентирани към фронтовата линия след месеци на пререкания сред западните съдружници, Киев насочва вниманието си към това, което считат за разумна последваща стъпка в напъните им да отхвърлен съветските нашественици – доставките на съвременни изтребители, написа „ Politico “. 

Разговори с повече от половин дузина западни военни чиновници и дипломати, извършени от изданието, удостоверяват, че вътрешният спор за снабдяването на Украйна с изтребители към този момент е в ход, като за това упорстват украински публични лица с поддръжката на балтийските страни.

„ Следващата естествена стъпка биха били изтребители “, споделя посланик от северноевропейска страна, написа „ Politico “.

Дебатът евентуално ще се окаже даже по-оспорван от разногласието за доставката на танкове. В Европа голям брой публични лица и дипломати обявиха, че техните държавни управления към този момент не считат концепцията за неосъществима, само че че опасенията от ескалация остават огромни.

Вашингтон е споделил на Киев, че доставката на самолети е „ за момента неразрешена “, сподели цитираният нагоре посланик, само че добави: „ Там има алена линия – само че предишното лято имахме алена линия за HIMARS и тя се реалокира. След това тя беше за бойните танкове, като и тази алена линия се реалокира “.

Втори почитан делегат от европейска мощ също акцентира скоростта, с която се усилват доставките на западно оръжие. „ Изтребителите са изцяло немислими през днешния ден “, сподели той, „ само че може би ще проведем тази полемика след две, три седмици “.

Министрите на защитата от съдружниците на Украйна би трябвало да проведат последваща среща на върха идващия месец във военната база на Съединени американски щати в Рамщайн, Югозападна Германия, където се чака авиацията и въздушната поддръжка да бъдат главен акцент.

Миналата седмица нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра съобщи пред Народното събрание на Нидерландия, че кабинетът му ще прегледа опцията за доставка на изтребители F-16, в случай че Киев ги изиска. „ Ние сме отворени, няма табута “, сподели той.

Това последва мненията от предишния месец на словашкия министър на външните работи Ростислав Качер, който съобщи пред Интерфакс-Украйна, че държавното управление му е „ готово “ да съобщи на Киев изтребители МиГ-29 от руската ера и беседва с сътрудниците от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски за това по какъв начин да стане това.

Други високопоставени политици са доста по-малко въодушевени. Германският канцлер Олаф Шолц изключи опцията за доставка на изтребители в сряда, като се базира на нуждата да се предотврати по-нататъшна военна ескалация.

„ Няма да има доставки на изтребители за Украйна “, съобщи той. „ Това беше изяснено доста рано, в това число от президента на Съединени американски щати “. Шолц обаче беше безапелационен и за доставката на танкове, преди Германия през вчерашния ден да удостовери, че изпраща танкове е Украйна.

Някои публични лица считат, че полемиката в Рамщайн идващия месец ще бъде ориентирана по-скоро към разработване на проект за деяние в изключителни обстановки, ако в бъдеще се наложи незабавно да се закупят изтребители, в сравнение с към реализиране на съглашение за краткосрочни доставки, написа „ Politico “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР