На снимката: Ивайло Мирчев“Нужна е тежка реформа в службите, вкл.

...
На снимката: Ивайло Мирчев“Нужна е тежка реформа в службите, вкл.
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Отношението на част от нашите служби към руското влияние е несериозно, нужна е „лустрация“

На фотографията: Ивайло Мирчев
“Нужна е тежка промяна в службите, включително “лустрация ”, съобщи в изявление за ТВ+ политикът Ивайло Мирчев от “Демократична България ”. Той посочи, че не става дума за лустрация за взаимозависимост от тоталитарните български служби, а за офицери, които може да са били пробити от непознати разузнавания след 1990 година

“Резки промени обаче не би трябвало да се вършат и в идващото Народно заседание би трябвало да изготвим съответен законопроект и способи по какъв начин да се извърши такава инспекция за взаимозависимост ”, сподели Мирчев. Той подсети, че на закрито съвещание на Народното събрание след нахлуването на Русия в Украйна депутатите са чули от нашите служби неуместни неща на фона на това, което се случи в реалност.

По думите му, нашите евроатлантически сътрудници са подготвени да ни оказват помощ, само че когато една работа е пробита, тя получава лимитирана информация от партньорските служби.

“Отношението на част от нашите служби към съветското въздействие е несериозно ”, сподели още Мирчев и подсети, че на втория ден от нашествието министър председателят Кирил Петков съобщи, че Украйна ще падне за броени дни и допусна, че е бил измамен от нашите служби, тъй като политиците базират решенията си на техните данни и оценки. “Ако министър председателят изтърси нещо въз основата на информация от службите, ние какво вършим? Дали те са пробити и дават съзнателно погрешни отчети? ”, попита Мирчев.

Той разяснява и годишния отчет на ДАНС за 2021 година, съгласно който България е обект на систематичен разследващ интерес от Русия. “Ако четем деликатно отчета на ДАНС, а и от моя и на мои сътрудници опит от закрити парламентарни съвещания и от четене на документи в секретно деловодство на Народното събрание можем да си създадем изводи, че е вложено много и че това е цена, която ще плащаме още дълго ”, сподели Мирчев.

По отношение на огласената информация от американското разузнаване, че в последните 8 години Русия е похарчила най-малко 300 млн. $ за оказване на въздействие върху политици от 24 страни, Мирчев разяснява: “300 млн. $ са единствено върхът на айсберга, това евентуално е сумата, която е отишла в две балкански страни ”. Според него и с просто око се вижда какви суми Кремъл влага в България в партии, публицисти и прочие

Като ИТ бизнесмен за него е явно, че най-отявлената русофилска партия у нас употребява тролски ферми за въздействие във Facebook. “Използва се голям запас за цифров маркетинг и за основаване на подправена визия за действителна публика ”, сподели той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР