На снимката: Херо МустафаКорупцията е изкривила начина, по който действат

...
На снимката: Херо МустафаКорупцията е изкривила начина, по който действат
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Корупцията в България деформира и контролира институции

На фотографията: Херо Мустафа
„ Корупцията е изкривила метода, по който работят институциите в България ”. Това е мнението на американския дипломат в България Херо Мустафа на среща, отдадена на върховенството на закона в България и бизнес средата с невижданото присъединяване на всички водещи търговско-промишлени сдружения на задграничния бизнес в страната.

Като илюстрация на казуса Мустафа разказа „ истории за юристи с куфари “ и „ подмолни покупко-продажби “.

„ Предизвикателство, за жалост, са напълно дребна група от хора, която е основала система за обогатяване на олигархична класа и заграбване на държавни запаси “, сподели Мустафа. Тя напомни, че трима българи са глобени по закона „ Магнитски “.

„ Съединените щати лишиха визите на шестима българи поради корупция, а в България те не са наказани, някои от тях – даже не са уволнени ”, добави американският дипломат.
Мустафа сподели, че постоянно чува
от средите на правораздаването по какъв начин следствия и каузи за корупция се трансферират, единствено с цел да бъдат бавени и закрити, просто тъй като са доближили избрани „ червени линии “.

„ На такива хора се отхвърля повишение в кариерата, трансферират ги надълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви споделям нищо, което да не знаете “, обърна се тя към бизнесмените и представителите на медии и цивилен организации в залата.

Посланикът на Съединени американски щати, която завършва до седмици мандата си, траял три години и половина, сподели още:

„ Лично сме видели какъв брой необикновено мъчно е да се реформират институциите и да бъдат отстранени надълбоко вкоренени ползи. Още до момента в който се подготвях за мандата си тук, при срещи, преди да дойда в България, с български публични лица ми споделяха
„ не използвай думата „ корупция “.
Че мога да стартира работата си с нея. Че ще съсипе връзките ми с държавното управление и ще ме обрече на неуспех.

Но тук надали не на всяка среща, диалог, вечеря, в диалога неизбежно българите приказват за корупция. Бизнесмени, хора от гражданското общество, публицисти, елементарни хора ми споделяха, че за тях корупцията е проблем. Затова това стана приоритет за мен и е приоритет за администрацията на президента Джо Байдън.

Истинските сътрудници си споделят нещата почтено и през днешния ден приказвам с вас намерено.
Бизнес общността знае какъв брой е мъчно,
чували сме го – и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували – от толкоз доста вложители: че виждат голям капацитет в България, само че се опасяват, че правата им няма да бъдат предпазени, в случай че попаднат в правосъден спор.

Чували сте голям брой истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които употребяват държавни институции, с цел да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за юристи с куфарчета, за подмолни покупко-продажби, за рушвети. Чуваме за непрозрачни публични поръчки и покупки от властта, натъкмени за съответен претендент. За фаворизиране при държавните контракти.

В България виждаме по какъв начин корупцията извънредно доста деформира действието на някои институции и по какъв начин ги управлява
в ущърб на българския народ.
Разбираме, че оправянето с корупцията е доста продължителна битка, не е елементарно и го знаем и от личната си страна – също не са ваксинирани против корупцията и е нужна непрекъсната зоркост. “

Посланик Мустафа за следващ път повтори, че до момента в който не престават да работят с сътрудници в България и посолството да работи като катализатор на процесите, „ всички знаем, че
смяната би трябвало да пристигна
от вътрешната страна, политиците би трябвало да покажат кураж “.

Както тя, по този начин и други участници приказваха за това, че значими законодателни промени за реформиране на правораздаването и свързани с Плана за възобновяване, са импортирани в Народното събрание и от депутатите се чака да бъдат утвърдени.

„ Време е да извършите тези промени “, добави Мустафа.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 20.01.2023, 13:56
20.01.2023, 13:42
20.01.2023, 12:52
20.01.2023, 11:50
Последни публикации-20.01.2023, 14:53-20.01.2023, 13:56-20.01.2023, 13:42Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР